Skorpa (Kristiansund)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skorpa
Skorpa sett fra Kvernberget
Geografi
PlasseringKristiansund
Areal 0,665 km²
Lengde 1,5 kilometer
Bredde 0,45 kilometer
Høyeste punktPikhaugen (42)
Administrasjon
LandNorges flagg Norge
Fylke
Kommune
Møre og Romsdal
Kristiansund
Posisjon
Kart
Skorpa
63°07′42″N 7°46′27″Ø

Skorpa er en øy i Kristiansund i Møre og Romsdal. Tidligere trodde man at Skorpa var større enn Innlandet; noe den ikke er. Innlandet er 65 dekar større. Øya er 0,665 km² stor, men kun 0,06 km² er bebygget areal, slik at resten er nærmest uberørt natur. Bebyggelsen på Skorpa er konsentrert på den delen av øyen som ligger nærmest byen Kristiansund. Navnet Skorpa kommer av røff, grov natur, med få trær og en del åser, fjell og lignende. Det er flere plasser i Norge som har navnet Skorpa. I sørvest har Skorpa veiforbindelse med, Meløya over en steinfylling; som ble anlagt i 1947. Veien går videre over Dunkarsundet til Gomalandet. Brua over sundet stod ferdig, i 1939. Den er smal og enveiskjørt. Før denne var det hengebru over sundet.

Landskap og miljø[rediger | rediger kilde]

Bebyggelsen på Skorpa sett fra Kystekspressen

Landskapet på Skorpa er myrlendt, med mindre områder av småskog og trær og noen lave åser. Det er rester av gamle enger på tre steder. Øyen har også et naturlig basseng kalt Valan, som ligger imellom flere berg. Vannet i bassenget blir bare byttet ut ved høyvann, dette gjør at vannet får bra temperatur og gjør Valan til en populær badeplass.

Det er noen familienavn som har gått igjen på Skorpa, blant andre Sandvik (eierne av Skorpa) og Visnes (eiere av den gamle og nye Visnesbrygga, som før brannen i 1997 var en klippfiskbrygge, men nå er privat bolig).

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidligere har det vært en rimelig stor minkfarm på øyen, den kan man finne rester av i dag. Det har også blitt drevet jordbruk på øyen. Den siste gården ble lagt ned på slutten av 1980-tallet, men låven sto helt til 2005. Det er også funnet spor av det som skal ha vært et steinhus der de laget tran.

Aktuelt i dag[rediger | rediger kilde]

Store deler av øya ble i 2007 lagt ut for salg angivelig for 20,2 millioner norske kroner. Kristiansundsfirmaene Lønnheim Eiendom og KBBL Prosjekt og Plan kjøpte øya.

I oktober 2012 ble reguleringsplanen for Skorpa vedtatt i Kristiansund bystyre.[1]

Reguleringen gir adgang til å bygge 370 boliger på den ene siden av øya. 2/3 av øya skal bevares som et friluftsområde og det er stilt strenge krav til utnyttelse og høyder for den kommende bebyggelsen. I utbyggingsavtalen som utbyggerne har med kommunen forutsettes at det bygges to nye broer til Meløya og Skorpa og at vei, vann og øvrig infrastruktur bygges ut i takt med boligutviklingen. Det er forventet at arbeidene med bro og vei starter i 2014 og boligbygging tidlig i 2015.

De første tomtene legges ut for salg høsten 2013.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]