Skopusserne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skopusserne
orig. Sciuscià
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1946
Prod.landItalia
Lengde1 t. 30 min.
SpråkItaliensk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiVittorio De Sica
ProdusentGiuseppe Amato
Paolo William Tamburella
ManusforfatterSergio Amidei
Adolfo Franci
Cesare Giulio Viola
Cesare Zavattini
SjeffotografAnchise Brizzi
Annen informasjon
FilmformatSort-hvitt / 1.37 : 1
Premiere28. april 1946 (Italia)
26. august 1947 (USA)
Eksterne lenker

Skopusserne (originaltittel: Sciuscià) er en italiensk dramafilm fra 1946 regissert av Vittorio De Sica.[1] Handlingen er satt til Roma, like etter andre verdenskrig. De to guttene Giuseppe og Pasquale livnærer seg ved å pusse sko til amerikanske soldater. Drømmen er å kjøpe en hest, men da de tar en snarvei til raske penger blir de tatt og ender på forbedringsanstalt. Der går vennskapet istykker på grunn av en misforståelse. Tilslutt blir Pasquale skyld i Giuseppes død.

Filmen vant æresprisen under Oscar-utdelingen i 1948.[2] Denne spesialkategorien var forløperen for det som senere skulle bli Oscar for beste fremmedspråklige film. Den regnes som en klassiker.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

To venner, Giuseppe Filippucci og Pasquale Maggi, ønsker å kjøpe deres egen hest. Men dette er veldig vanskelig for dem å få råd til det, ettersom de bare lever av inntektene sine fra å pusse sko gatelangs i Roma. En dag besøker Giuseppes eldre bror, Attilio, guttene og forteller dem at Panza har arbeid for dem. Brødrene møter Panza, som gir dem to tepper som de skal selge. Etter salget bryter Panza, Attilio og en annen mann seg inn i kjøperens hus, og later som de arbeider for politiet. De anklager kjøperen for å ha håndtert stjålne varer. Etterpå lar Attilio guttene beholde pengene fra teppe-salget, samt 3 000 ekstra Italiensk lira. Med disse pengene har guttene nok til å endelig kjøpe deres egen hest.

Etter å ha kjøpt en hest, går guttene tilbake til byen. men det virkelige politiet dukker opp og tar dem inn til avhør. Politiet anklager guttene for å ha stjålet over 700 000 lira, som åpenbart ble stjålet av Panza og Attilio. Guttene avviser alle anklager, og nevner ikke hva de vet om de egentlige svindlerne. Giuseppe og Pasquale blir sendt til et interneringssenter for ungdommer. Ved ankomst skilles Giuseppe og Pasquale. Senere blir guttene innkalt til politimesterens kontor for avhør, som truer med å slå informasjonen ut av dem.

En annen politimann tar Giuseppe inn i annet rom for å slå ham. Det Pasquales ikke ser, er at Giuseppe blir ført tilbake til sin celle. Pasquale, som tror at vennen hans blir utsatt for tortur, og han gir endelig navnene på Panza og Attilio til politiet. Giuseppe oppdager at Pasquale har tilstått, og konfronterer ham foran alle de andre innsatte. Giuseppe og Pasquale blir dømt til henholdsvis ett og to års fengsel. Men de planlegger deretter å rømme fra fengsel.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sciusciá - skopusserne - 1946». Filmweb.no. Besøkt 30. oktober 2017. 
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0038913/awards?ref_=tt_awd
  3. ^ «10 great films of 1946». British Film Institute (engelsk). Besøkt 30. oktober 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]