Hopp til innhold

Skoppum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skoppum
Skoppum stasjon
LandNorges flagg Norge
FylkeVestfold
KommuneHorten
Postnummer3185 Skoppum
Areal1,28 km²
Befolkning1 713[a] (2023)
Bef.tetthet1 338,3 innb./km²
Kart
Skoppum
59°23′10″N 10°24′39″Ø

Skoppum er et tettsted i Horten kommune i Vestfold. Tettstedet har 1 713 innbyggere per 1. januar 2023[1]. Skoppum stasjon er stoppested på Vestfoldbanen. På Skoppum finnes blant annet Skoppum arbeidskirke, barneskolen Lysheim skole, barnehage, en matbutikk, skolekorpset Lysheim Skolekorps og voksenkorpset Sidesporet Blæseensemble, idrettslaget Skoppum IL og velforeningen Skoppum Vel.

Historie[rediger | rediger kilde]

På Skoppum har det vært bosetning fra før vikingene fant seg til rette og begynte å samle Norge til ett rike. Mange funn vitner om dette og en kan tenke seg at vikingskip hadde utgangspunkt fra Borrestranda og at det derifra kom treller og trellkvinner som ryddet seg land inne i skogen. De holdt til på Adalsfjellet, eller Adalsborgen, som ligger vakkert til med fin utsikt.

Det ble tidlig etablert sagbruk og mølle i bygda. Skoppum stasjon sto ferdig da Vestfoldbanen ble offisielt åpnet i oktober 1881 og la grunnlaget for vekst og forandring. «Jarlsbergsvarten» kom med røyk og damp til faste tider, og bygda dannet et naturlig knutepunkt for reisende som skulle sørover eller nordover.

For reisende som kom fra sør eller nord var sidesporet til Horten, som ble trafikkert av «Hortensnella», godt å ha når man skulle videre til Horten eller med Alpha-selskapets ferjer til Moss (nå Bastøferga).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]