Skoppum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Skoppum
Skoppum
59°23'N, 10°25'E
Land Norge Norge
Fylke Vestfold
Kommune Horten
Areal 1.05 km²
Befolkning 1 682[a] (2016)
Bef.tetthet 1 601,9 innb./km²
Postnummer 3185 Skoppum

Skoppum er et tettsted i Horten kommune i Vestfold. Tettstedet har 1 682 innbyggere per 1. januar 2016[1]. Skoppum stasjon er stoppested på Vestfoldbanen. På Skoppum finnes blant annet Skoppum arbeidskirke, barneskolen Lysheim skole, barnehage, en matbutikk, skolekorpset Lysheim Skolekorps og voksenkorpset Sidesporet Blæseensemble, idrettslaget Skoppum IL og velforeningen Skoppum Vel.

Historie[rediger | rediger kilde]

På Skoppum har det vært bosetning fra før vikingene fant seg til rette og begynte å samle Norge til ett rike. Mange funn vitner om dette og en kan tenke seg at vikingskip hadde utgangspunkt fra Borrestranda og at det derifra kom treller og trellkvinner som ryddet seg land inne i skogen. De holdt til på Adalsfjellet, eller Adalsborgen, som ligger vakkert til med fin utsikt.

Det ble tidlig etablert sagbruk og mølle i bygda, men det var i 1881 at grunnlaget for vekst og forandring virkelig ble lagt, for den 13. oktober dette året kom det første toget til Skoppum stasjon. «Jarlsbergsvarten» kom med røyk og damp til faste tider, og bygda dannet et knutepunkt for reisende som skulle sørover eller nordover. Det sies også at kong Oscar II var med det første toget som stoppet på Skoppum stasjon.[trenger referanse]

For reisende som kom fra sør eller nord var sidesporet til Horten, som ble trafikkert av «Hortensnella», godt å ha når man skulle videre til Horten eller med Alpha-selskapets ferjer til Moss (nå Bastøferga).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016.