Hopp til innhold

Vestmarka (Oslomarka)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Oslomarka (Uten Vardåsmarka)
Vestmarka og Holsfjorden sett mot sør fra Krokskogen, med Kraftkollen på enden mot horisonten.
Kart
Arealene avgrenset av Markaloven

Vestmarka er en del av Oslomarka mot sørvest, som ligger i kommunene Bærum, Asker og Lier. I vest avgrenses Vestmarka av Holsfjorden og Lierdalen. Ringeriksveien/E16 over Sollihøgda danner grensen mot Krokskogen i nord, og det gamle kulturlandskapet langs Isielva og Sandvikselva i vestre Bærum skiller Vestmarka fra Bærumsmarka i nordøst. I sørøst og i sør danner de bratte åssidene ned mot det lavereliggende kulturlandskapet på Lierskogen og i Asker Vestmarkas grense, og skiller Vestmarka fra Kjekstadmarka.

Stedsnavnet Vestmarka ble lansert av Elling Holst i turistforeningens årbok for 1896:[1][2]

Krokskogen pleier man at regne saa langt mod syd som til Ringeriksveien ved Solihøgda. Den høie aas- og skogstrækning, som udbreder sig søndenfor for dette skar og Isielven, fylder terrænet mellem Bærum i øst og Holsfjorden i vest og styrter steilt af mod Asker og Lier i den vakre rad av koller Skogumsaasen, Bergsaasen og Kraftkollen, har intet felles navn. Jeg foreslaar at kalde den Vestmarken, et navn dannet i lighet med Nordmarken.

Vestmarkas høyeste punkt er Kraftkollen (481 moh) nordøst for Tranby, i det sørvestre hjørnet av marka. Fra Kraftkollen går en tydelig åsrygg mot nordøst, med toppene Bøåsen, Furuåsen og Bergsåsen – alle over 400 moh. I forlengelsen av denne åsryggen, på den andre siden av Semsvannet, ligger Skaugumsåsen som Vestmarkas utpost mot sørøst.

De største vannene inne i Vestmarka er Lille Sandungen, Store Sandungen og Asdøltjern i sør, og Svartvann i nord. I tillegg ligger Stovivannet og Semsvannet i Vestmarkas randsoner mot øst og sørøst. Både Sandvikselva, Neselva, Askerelva, Åroselva, Lierelva og Drammenselva har deler av sine nedbørsfelt i Vestmarka.

Det meste av Vestmarka er dekket av barskog, med mye gran og innslag av furu på kollene. Fra gammelt av brukte gårdene i bygdene rundt Vestmarka denne skogen aktivt som utmark, til seterdrift, beite, sanking, jakt, hogst, torvskjæring og kølabrenning. Dette gjaldt ikke minst gårdene rundt Semsvannet i Asker, hvor Vestmarka utgjorde en viktig del av driftsgrunnlaget for både storgårder og husmannsplasser. Livet i og rundt Vestmarka er beskrevet og forklart i en serie på tre illustrerte bøker utgitt av Asker og Bærum historielag rundt år 2000, som nå er fritt tilgjengelig på nett i digital utgave fra Nasjonalbiblioteket (se under).

I dag er Vestmarka et mye brukt utfartsområde for friluftsliv både sommer- og vinterstid, med tilrettelegging fra kommunene, turistforeningen og skiforeningen. Det er en rekke turisthytter og andre serveringssteder i og rundt Vestmarka.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Elling Holst (1896). «Smaature og turistpunkter paa østlandet udenfor de gjængse ruter.». Norske turistforenings årbok. Kristiania. s. 19. 
  2. ^ L. Andersen Aars (1929). «Fotturer i Oslo omegns skoger». Norske turistforenings årbok. Oslo. s. 227. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]