Hopp til innhold

Skimuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skimuseet
Holmenkollbakken med inngangen til Skimuseet, juli 2011
StedHolmenkollen
MuseumsdirektørBirgitte Espeland
Etablert1923
Åpnet1923
Kart
Skimuseet
59°57′45″N 10°40′00″Ø

Skimuseet i Oslo er en samling av ski og annet vinterutstyr. Det ble åpnet i 1923 og eies av Foreningen til Ski-Idrettens Fremme. Frem til 1951 holdt det til i en egen fin bygning (som ble totalskadet i en brann i 1968) ved Frognerseteren (like nord for der Skistua ligger idag). I forbindelse med ombyggingen av Holmenkollbakken i 1951 ble samlingene flyttet til nye lokaler i selve hoppet. Her hadde det tilhold frem til 1983 da nye lokaler ble sprengt inn i fjellet ved siden av hoppet.

Foruten gamle og nye skityper (rundt 800 par) mange som har tilhørt våre fremste idrettsutøvere, og skiutstyr, har Skimuseet skiutstyr fra polarekspedisjonene til Nansen og Amundsen med blant annet en kopi av selve teltet som ble reist på Sydpolen i 1911. Museet inneholder dessuten et skimakerverksted, premiesamlinger gitt av vintersportsutøvere og et spesialbibliotek med bøker relatert til vintersport.

En egen samling viser utviklingen av skibindingen fra den enkle vidjebindingen eller lærstroppen til de moderne og spesialiserte skibindingene.

Fra september 2015 er Birgitte Espeland direktør ved Skimuseet.

Direktører

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]