Sixteen Candles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sixteen Candles
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Sjanger Romantisk komedie
Regissør John Hughes
Manus John Hughes
Produsent Hilton A. Green
Michelle Manning
Ned Tanen
Medvirkende Molly Ringwald
Justin Henry
Michael Schoeffling
Haviland Morris
Gedde Watanabe
Anthony Michael Hall
Musikk Ira Newborn
Sjeffotograf Bobby Byrne
Klipp Edward Warschillka
Filmselskap Universal Pictures
Utgitt USA 4. mai 1984
Norge 1984
Lengde 93 min
Aldersgrense 12 år Norge (1984)
Budsjett $6,500,000

Sixteen Candles er en amerikansk romantisk ungdomskomedie fra 1984 med Molly Ringwald, Michael Schoeffling og Anthony Michael Hall i hovedrollene. Regi er ved John Hughes.

Filmen oppfattes av mange som starten på karrieren til The Brat Pack.

Handling[rediger | rediger kilde]

Samantha (Molly Ringwald) forventer at hele livet skal forandre seg når hun fyller 16 år. Familien har imidlertid helt glemt henne da hennes storesøster skal gifte seg samme dag. Som om ikke det var nok er hun håpløst forelsket i en kjekk avgangsstudent ved navn Jake Ryan (Michael Schoeffling), en forelskelse han umulig kan gjengjelde til en førsteårsstudent som henne, slik hun ser det. I tillegg til alt dette er en skikkelig innpåsliten nerd ved navn Farmer Ted (Anthony Michael Hall) forelsket i henne. Men fødselsdagen som begynner som en stor skuffelse, inneholder allikevel en rekke overraskelser.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Sixteen Candles regnes som en av de store amerikanske ungdomsfilmene på 1980-tallet og har i dag nærmest kultstatus. Filmen er også en av flere slike ungdomsfilmer som var med på å etablere begrepet The Brat Pack.

Dette var filmen som gav Molly Ringwald det store gjennombruddet som skuespiller. Hennes popularitet varte helt til hun i 1990 gjorde den fatale tabben med å takke nei til å spille den kvinnelige hovedrollen i de to kjempesuksessene Pretty Woman og Ghost.

I rollene[rediger | rediger kilde]


Ekstern lenke[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]