Siumut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Siumut
LandGrønland
Leder (2014)
FormannKim Kielsen
PartisekretærKenneth Rasmussen
Grunnlagt29. juli 1977
Ungdomsorg.Siumup Inuusuttunut Suleqatigiiffiata
IdeologiDemokratisk sosialisme[1]
Representanter:
Landstinget
11 / 31
(2014)
Folketinget
1 / 2
(2015)

Siumut (oversatt fra grønlandsk, «Fremover») er et sosialdemokratisk politisk parti på Grønland. Partiet var i begynnelsen mer en bevegelse enn et politisk parti, men i 1977 ble det formelt stiftet som politisk parti. Siumut har 11 av 31 representanter i Grønlands landsting, mens Aleqa Hammond er valgt fra Grønland til det danske Folketinget.

Siumut legger også vekt på sosial trygghet og en likere fordeling av godene, og ansees gjerne som et sosialdemokratisk parti. Siumut støtter hjemmestyreordningen, som innebærer at Grønland er unikt, og skal styres forskjellig fra resten av det danske riket. Hjemmestyreordningen setter også den grønlandske befolkningen og kulturen i sentrum for utviklingen.

Siumut har tradisjonelt vært Grønlands klart største parti. Partiet satt med regjeringsmakten frem til landstingsvalget i 2009, da det led et stort valgnederlag. Hans Enoksen måtte gå av som partiformann og statsminister, og overlot ledelsen til Aleqa Hammond. Ved landstingsvalget i 2013 ble Siumut igjen Grønlands største og regjeringsbærende parti. Hammond måtte fratre i 2014, men partiet forble Grønlands største i nyvalget, og Kim Kielsen ble statsminister.

Formenn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Siumuts grundholdninger og Siumuts principprogram» (PDF). Siumut. 2001. Arkivert fra originalen (PDF) 13. mars 2016. Besøkt 14. mars 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]