Radikal Ungdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Radikal Ungdom
LandDanmark
Grunnlagt30. april 1994
HovedkvarterIslands Brygge (Bergthorasgade 15)
Antall medlemmer1 007 (2021)[1]
IdeologiSosialliberalisme
Politisk posisjonCentrum
Nettstedradikalungdom.dk (da)
Simon Dyhr, formann i Radikal Ungdom 2009–2011

Radikal Ungdom af 1994, oftest bare Radikal Ungdom (RU), er ungdomsorganisasjonen til det sosialliberale partiet Radikale Venstre i Danmark. Organisasjonen ble stiftet 30. april 1994, etter at den tidligere ungdomsorganisasjonen, Radikal Ungdom, ble oppløst som følge av den såkalte tippemiddelsaken, hvor flere ungdomsorganisasjoner ble funnet skyldige i medlemsjuks. Radikal Ungdom er medlem av tre internasjonale paraplyorganisasjoner: Nordens Liberale og Radikale Ungdom, European Liberal Youth og International Federation of Liberal Youth.

Historie[rediger | rediger kilde]

Radikal Ungdom ble opprettet som en landsomfattende organisasjon i 1911, med basis i forløperen Københavns radikale Ungdomsklub fra 1904, som Den radikale Ungdoms Forbund (senere Radikal Ungdoms Landsforbund). På det stiftende landsmøtet i Randers i 1911 ble det bestemt at Radikal Ungdom skulle arbeide i prinsipiell tilslutning til Odense-programmet som lå til grunn for stiftelsen av Radikale Venstre i 1905. Helt fra begynnelsen har Radikal Ungdom samarbeidet tett med de øvrige av landets sosialliberale ungdomsorganisasjoner. I 1970-årene stod organisasjonen fast ved den tradisjonelle radikale antimilitaristiske linjen, og var kritisk til den mer borgerlige linjen som Hilmar Baunsgaard representerte.

Radikal Ungdom var medstifter av Folkebevægelsen mod EF i 1972, forlot bevegelsen i 1985, men oppfordret allikevel til å stemme imot EF-medlemskap ved folkeavstemningene i 1972 og 1986. Ved folkeavstemningene i 1992 og 1993 anbefalte Radikal Ungdom derimot folket til å stemme for EU-medlemskap. Radikal Ungdom støttet Folkebevægelsen mod EF ved valgene til Europaparlamentet i 1979 og 1984 og støttet Radikale Venstre i 1989. I dag er Radikal Ungdom fortsatt positive til det danske EU-medlemskapet.

I 1994 ble Radikal Ungdom oppløst som følge av den såkalte tippemiddelsaken, hvor flere ungdomsorganisasjoner, især de politiske, ble funnet skyldige i å ha jukset med medlemstall for å oppnå større økonomisk støtte. Samme år ble organisasjonen gjenopprettet, og i årene etter vaier den liberale fanen høyt. Moderpartiet Radikale Venstre var i regjering med Socialdemokratiet, men Radikal Ungdom talte for omfattende velferdsreformer, militær inngripen i det tidligere Jugoslavia, skattelettelser og avskaffelse av etterlønnen. Synspunktene vant ikke særlig støtte hos hverken Socialdemokratiet eller Radikale Venstre, og uenighetene mellom Radikal Ungdom og moderpartiet var ofte omtalt i pressen. Frem mot årtusenskiftet foreslo Radikal Ungdom å avskaffe folkepensjonen og erstatte den med tvungen privat pensjonssparing, og støttet dessuten legalisering av hasj og økt boligbeskatning.

Formenn etter 1994[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]