Sisyphus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sisyphus
Sisyphus schaefferi, den eneste arten som forekommer i Europa
Sisyphus schaefferi, den eneste arten som forekommer i Europa
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sisyphus
Latreille, 1807
Norsk(e) navn:
Hører til: Scarabaeinae, Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 36, én i Europa
Habitat: beitemark
Utbredelse: Afrika, Palearktis
Delgrupper:

Sisyphus er en slekt av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). De lever av møkk som de graver ned i jorda. Slekten er oppkalt etter den greske mytologiske kongen Sisyfos, som ble dømt til å rulle en stor stein opp en bakke, men hver gang han nesten kom til toppen, rullet steinen ned igjen. Billene ruller store møkk-kuler som skal tjene som mat for larvene deres.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (den europeiske arten 6,5-12 millimeter) og tettbygde, men påfallende langbeinte skarabider, gjerne matt svarte. Hodet er stort og bredt, litt skovlformet med små fasettøyne. Antennene er nokså små. Pronotum er stort og rundet, dekkvingene nokså korte og rundede. Beina er påfallende lange, leggene (tibiae) krummede. De kan minne om små, langbeinte Scarabaeus-arter, men skiller seg balnt annet på at frambeina har føttene (tarsene) i behold.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sisyphus schaefferi med møkk-ballen sin

Disse billene er kjent for sin rulling av store møkk-kuler. Når billen finner en kuruke eller annen møkk, klemmer den en del av denne sammen til en ball som er noe større enn billen selv. Denne graves ned og tjener som mat for larven. Ballen forsvares energisk mot konkurrerende biller, og harde kamper kan oppstå. Om grunnen der møkka ligger ikke egner seg for graving, kan billen rulle dem en ganske lang strekning. Den går da baklengs og skyver møkkballen med bakbeina. Den europeiske arten foretrekker sauemøkk.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Europa finnes det bare én art i Sør-Europa og på varme steder i Mellom-Europa. Slekten har tallrike arter i Afrika og Asia.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Sisyphus longipes
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]