Scarabaeus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scarabaeus
Scarabaeus sacer er en av de europeiske artene
Nomenklatur
Scarabaeus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
skarabéer
Hører til
skarabider, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 140, 13 i Europa
Habitat: beitemark
Inndelt i

Skarabéer (Scarabaeus spp.) er en slekt av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). De lever av møkk som de graver dypt ned i jorda. Disse billene spilte en betydelig rolle i egyptisk mytologi. Slekten er mest utbredt i Afrika, men det finnes noen arter i Sør-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hodet er stort og bredt, her Scarabaeus viettei

Store og kraftige, langbeinte, vanligvis svarte skarabider. Hodet er stort og bredt, spadeformet, gjerne med kraftige tenner langs forkanten. Pronotum er bredt (bredere enn dekkvingene), ofte med sture punktgroper. Dekkvingene er forholdsvis korte og brede. Beina er kraftige og ganske lange, frambeina er omdannet for graving, med kraftige, skovlaktig pigger på utsiden. Fotleddene på forbeina er forsvunnet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse billene er kjent for sin rulling av store møkk-kuler. Når billen finner en kuruke eller annen møkk, klemmer den en del av denne sammen til en ball som er noe større enn billen selv. Denne graves dypt ned og tjener som mat for larven. Ballen forsvares energisk mot konkurrerende biller, og harde kamper kan oppstå. Om grunnen der møkka ligger ikke egner seg for graving, kan billen rulle dem en ganske lang strekning. Den går da baklengs og skyver møkkballen med bakbeina.

Den hellige skarabé[rediger | rediger kilde]

Artene i slektene Scarabaeus og Kheper (ofte kalt pilletrillere på norsk) er store, kraftige biller med skovlformet hode og lange, kraftige bein der framføttene er helt bortredusert. Antikkens egyptere la merke til denne billens energiske arbeid. I den gamle egyptiske mytologien mente man at solen var en slik ball, som hver dag ble rullet over himmelhvelvingen av en enorm skarabé, guden Kheper. Små skarabé-modeller ble skåret ut i mer eller mindre edle steinslag og brukt som amuletter, blant annet ble de ofte viklet inn i bandasjene rundt mumier, for eksempel på mumiens panne og bryst. Arten Scarabaeus sacer er kjent som den hellige skarabé, men egypternes opprinnelige modell kan like gjerne ha vært en av den metallskinnende artene i underslekten Kheper.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne slekten har flest arter i Afrika. I Europa finnes det 13 arter i middelhavsområdet, på Balkan og områdene nord for Svartehavet.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Artene er kjent for å rulle møkk-kuler, her Scarabaeus laticollis
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]