Sisyphini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sisyphini
Sisyphus schaefferi, den eneste arten som forekommer i Europa
Nomenklatur
Sisyphini
Mulsant, 1842
Populærnavn
møkkskarabider
Hører til
skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 60, én i Europa, ikke i Norge
Habitat: terrestrisk, knyttet til møkk
Inndelt i
  • se systematisk inndeling

Sisyphini er en gruppe av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae). Disse billene har larver som utvikler seg i møkk som de graver ned.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (gjerne ca. 1 centimeter), mer eller mindre svarte biller. Fargen blir ofte skjult av tørr møkk som dekker mye av overflaten. Hodet er rundet uten horn eller utvekster, dekkvingene ganske korte og brede, de dekker ikke bakkroppsspissen. Gruppen utmerker seg særlig med svært lange bein, spesielt mellom- og bakbeina er kraftig forlengede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse billene ruller møkk sammen til baller og graver dem ned, ofte ganske dypt, i bakken. Hannen og hunnen samarbeider om dette, men når gangen er ferdig og etter at de har paret seg, flyr hannen bort mens hunnen blir igjen i gangen for å ta seg av larvene som etter hvert klekkes. Hun holder møkkballene frie for rovdyr og uønsket soppvekst til larvene er fullvoksne, noe som gjerne tar flere måneder. Disse billene er oppkalt etter den greske sagnhelten Sisyfos, som ble straffet av gudene ved at han måtte rulle en tung stein opp en bakke, men aldri greie å fullføre dette.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]