Sisu XA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sisu XA-185 tilhørende H.M Kongens Garde.

XA en serie pansrede personellkjøretøyer fra finske Sisu (nå Patria).

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1982 tok Sisu og Valmet fram prototyper på pansrede personellkjøretøyer med sekshjulsdrift for å erstatte sovjetiske BTR-60 som da var i tjeneste med den finske hæren. Sisu stilte med XA-180 og Valmet stilte med Model 1912-6.

I desember 1983 kom en ordre på 59 SISU XA-180 til en verdi på 42 millioner finske mark. Leveranser strakte seg over de neste tre årene. Av den første ordren var femti til den finske hæren og ni til finske FN-styrker. Fram til midten på 1997 hadde Sisu bygget 600 eksemplarer, de fleste til den finske hæren. I tillegg brukte norske, svenske og irske FN-styrker.

XA-serien er ikke i produksjon lenger, og har blitt utfaset til fordel for Patria Advanced Modular Vehicle.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Vognføreren sitter framme i skroget med vognkommandøren på sin høyre side. Begge entrer kjøretøyet gjennom hengslede dører på hver side. Infanteriet sitter på benker bak, med ansiktet inn mot senterlinjen i kjøretøyet. To dører bak gir tilgang til mannskapsrommet. Disse dørene har skyteskår. Over mannskapsrommet er det en luke hvor det kan monteres opp til 12,7 mm mitraljøse. Langs sidene av mannskapsrommet er det også skyteskår.

Motoren er montert like bak føreren, med luftinntak og eksos på taket. En smal gang på siden av motorrommet gir passasje mellom førerplassen og mannskapsrommet.

Skroget og pansringen er av stål. Den øvre delen av framdørene er vinduer som kan dekkes av en stålplate med et mindre vindu i.

Varianter[rediger | rediger kilde]

XA-180 med IFOR-soldater

XA-180-serien[rediger | rediger kilde]

XA-180
Den opprinnelige produksjonsversjonen.
XA-181

XA-185-serien[rediger | rediger kilde]

XA-185
En kraftigere Valmet 612 DWI seksylindret dieselmotor og kraftigere aksler.
XA-186
Diverse forbedringer for bruk i FN-oppdrag, inkludert wirekutter foran på skroget, ekstra periskoper på sidene og et enmanns tårn. Denne er ikke amfibisk.
XA-188
Kraftigere pansring, i stand til å motstå 14,5 mm panserbrytende. Levert til Nederland og Danmark.

XA-200-serien[rediger | rediger kilde]

XA-202
XA-203

Det finske forsvaret har også kommando- og ambulanseversjoner av XA-serien. Andre varianter har vært prøvd, blant annet med tårnet fra en LAV-25, med luftvernradar eller med Crotale-rakettsystem,

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]