Siri Sunde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Siri Sunde
Født15. mai 1958Rediger på Wikidata (64 år)
BergenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse TeologRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Siri Sunde (født 15. mai 1958 i Bergen) er en norsk teolog. Hun var den første åpent lesbiske presten som inngikk registrert partnerskap og fikk beholde sin stilling i Den norske kirke.

Utdanning og karriere[rediger | rediger kilde]

Sunde har cand.theol.-grad fra Universitetet i Oslo fra 1994. Hun ble prestevikar i Ringsaker prestegjeld i 1995. Hun ble ordinert i Åmot kirke, Nordre Land prestegjeld i 1996 og jobbet som kapellan i Torpa i Nordre Land 1996–97 og fra 1999. I januar 2009 ble hun innsatt som sokneprest i Brøttum sokn i Ringsaker prosti. Sunde var sentral i den såkalte Sunde-saken, som dreier seg om hvorvidt en homofil som har inngått partnerskap, kan være prest i Den norske kirke.

Siri Sunde-saken[rediger | rediger kilde]

Sunde ble tilsatt som kapellan i Torpa i august 1996 etter å ha vikariert som prest samme sted siden desember 1995. Hun inngikk partnerskap i juni 1997, og søkte permisjon etter råd fra biskop Rosemarie Köhn (Hamar bispedømme). Hun var i permisjon i påvente av Kirkemøtets behandling av homofilisaken, og deretter i påvente av biskop Köhns fremleggelse av saken for Lærenemnda i Den norske kirke. Kirkemøtet vedtok i november 1997 at personer som lever i homofilt samliv, ikke kan inneha kirkelig tjeneste som vigslet prest, diakon eller kateket. I oktober 1998 ble saken om Sundes prestestilling avvist i Lærenemnda som en forvaltningssak og sendt tilbake til biskop Köhn. Saken ble behandlet videre, bl.a. med samtaler med fagforeningene, og i februar 1999 gjorde Köhn det klart at Sunde fikk fortsette som kapellan i Nordre Land. I denne sakens anledning la Köhn fram uttalelsen «Tro mot sannheten i kjærlighet». Kirkens Bymisjon i Oslo hadde allerede kommet hamarbiskopen i forkjøpet, ved at en annen lesbisk prest, Hilde Raastad, som hadde inngått partnerskap, ble ansatt som prest. Senere er de blitt fulgt av flere kvinnelige og mannlige kolleger.

Intervju med Siri Sunde[rediger | rediger kilde]

Kirken aksepterte skeive tanker, men ikke "praksis". Skeive prester kunne derfor ordineres dersom de bodde alene. Da Siri Sunde likevel ville inngå partnerskap i 1997, startet et kirkelig rabalder som skulle vare i to år. Her forteller Siri Sunde om stormen hun måtte stå i. Opptaket er et kort utdrag fra et livsminneintervju med Siri Sunde, gjennomført av Mona Moe Ribaut og Siri Linstad på vegne av Skeivt arkiv.

Kilder[rediger | rediger kilde]