Skeivt arkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skeivt arkiv
Skeivt arkiv-logo.svg
Offisielt navnSkeivt arkiv, Skeivt arkiv, The National Norwegian Archive for Queer History
TypeArkiv
Stiftet15. april 2015
LandNorge
HovedkontorUniversitetsbiblioteket i Bergen
Nettstedhttps://skeivtarkiv.no/

Skeivt arkiv er det nasjonale dokumenatsjonssenteret for skeiv historie i Norge og en del av Avdeling for spesialssamlinger ved Universitetet i Bergen. Arkivet ble offisielt åpnet 15. april 2015 og er lokalisert ved Universitetsbiblioteket i Bergen.[1]

Skeivt arkiv tar vare på, dokumenterer og jobber med formidling av LHBT-historie. Samlingene består av arkiver fra personer og organisasjoner, personlig materiale og selvbiografier samt bøker og tidsskrifter. Arkivet er i gang med å bygge opp en samling videointervjuer for å dokumentere livene til enkeltpersoner. Arkivet jobber også med å bygge et nettleksikon ved navn Skeivopedia med fokus på skeiv historie. Skeivt Arkiv samler også inn Skeive historier. Dette er skriftlige beretninger som folk kan skrive anonymt og poste på deres nettside.[2][3]

Samling[rediger | rediger kilde]

Samlingen består blant annet av materiale fra flere i den første generasjonen av homoaktivister fra 1950-tallet, som nå er døde. Historier som til nå ikke har vært dokumentert eller formidlet. Blant annet er dokumenter fra Karen-Christine Frieles arkiv tilgjengelig med fullstendig katalog over arkivet på Arkivportalen.

Videointervjuer[rediger | rediger kilde]

Videointervjuet «Første brullyp» fra Skeivt arkiv.

Skeivt arkiv bygger opp en samling videointervjuer av personer som har hatt tilknytning til LHBT-organisering eller på annen måte har beretninger om det å leve utenfor heteronormen.[4] Intervjuene en del av arbeidet med å dokumentere og formidle norsk skeiv historie. Skeivt arkiv har i dag et intervjuteam på to personer med base i Bergen, som utfører livsminneintervjuer over hele landet.

Skeivopedia[rediger | rediger kilde]

Skeivopedia er Skeivt arkivs eget oppslagsverk.[5] Tekstene i oppslagsverket er i all hovedsak skrevet av Skeivt arkiv, der det kontinuerlig legges til nye oppslagsord. Tekstene omhandler viktige personer, hendelser og organisasjoner tilknyttet skeiv historie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skeivt arkiv offisielt åpnet». Skeivt arkiv (norsk). Universitetsbiblioteket i Bergen. 14. april 2015. Besøkt 13. april 2022. «Skeivt arkiv hadde 15. april sitt offisielle åpningsarrangement. Det ble arrangert seminar og mottakelse, med hilsener fra riksarkivar Inga Bolstad, rektor ved Universitetet i Bergen Dag Rune Olsen og fylkesarkivar Anne Aune. I tillegg kom statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag med en videohilsen. Under seminaret ble også disse nettsidene lansert, og vist live for første gang. Tre aktivister bidro med sine spennende personlig-politiske historier: Karen-Christine Friele, Catrine Telle og Jan Elisabeth Lindvik.» 
  2. ^ «Skeivt arkiv åpner ved Universitetet i Bergen». Universitetet i Bergen. Besøkt 5. januar 2022. 
  3. ^ «Om Skeivt Arkiv». Skeivt arkiv. 21. januar 2014. Besøkt 5. januar 2022. 
  4. ^ «Intervjuer». Skeivt arkiv. Besøkt 3. april 2022. 
  5. ^ «Skeivopedia». Skeivt arkiv. Besøkt 3. april 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]