Simmer
Simmer, timber eller timber er en gammel mengdeenhet som har vært brukt i Skandinavia, Storbritannia og Tyskland, for telling av småskinn og småpels.[1] En simmer var 40 enheter typisk brukt om mindre huder og skinn,[2] mens større skinn kunne regnes i deker (10). En simmer tilsvarte 1/5 sekk eller 2 snes (altså 40) skinn.
Navnet regnes for å komme av stabel, av Falk tolket som likheten med en vedstabel, overført til norrønt og mellomengelsk fra middelnedertysk.[3] I Sverige er det forklart med at man under transport klemte 40 skinn mellom to stokker.
Pelstyper som gråverk, vinterpels av ekorn, hermelin, vinterpels av røyskatt, vinterpels av skogmår, beverskinn og fra øst, sobelskinn ble alle regnet i timber. Det var luksusvarer som ble eksportert frade pelsproduserende områdene Skandinavia, Finland, de baltiske landene og Russland til hele Europa. Enheten ble hovedsakelig brukt i pelsskinnhandelen i Nord- og Vesteuropa fra vikingtiden og inn i moderne tid, men kunne også tas i bruk på andre varer, særlig ulike slag tørket fisk. Fra England opplyses det på slutten av 1500-tallet at mårskinn, sobelskinn og andre dyrebare pelsverk ved import var pakket 40 skinn mellom to bredder av tømmer, men vi har ikke henvisning til en slik pakkemåte fra andre steder. Det uvanlige tallet 40 spiller en spesiell rolle i russisk folkekultur.[4]
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Munch, P.A. (Peter Andreas) (1858). Det norske Folks Historie. Christiania: Tønsbergs Forl. s. 574. «tyve Timber Hermelinskind»
- ^ Falk, Hjalmar (1991). Etymologisk ordbog over det norske og det danske sprog. Oslo: Bjørn Ringstrøms antikvariat. ISBN 8252525482.
- ^ Falk, Hjalmar (1991). Etymologisk ordbog over det norske og det danske sprog. Bjørn Ringstrøms antikvariat. s. 697 og 940. ISBN 8252525482.
- ^ «Timmer»/ «Timber». i Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder fra vikingtid til reformasjonstid 18. Gyldendal. 1974. s. 333-34.