Prizrenligaen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Initiativtaker Abdyl Frashëri

Prizrenligaen (albansk: Lidhja Shqiptare e Prizrenit) viser til et møte i byen Prizren i Kosovo i 1878 hvor over 300 albanere fra hele Balkan var representert og ble enige om å grunnlegge et forbund som skulle kjempe for bevaring av et enhetlig Albania innenfor Det osmanske riket.[1]

Møte var en respons på San Stefano-traktaten av 1878 mellom Russland og Det osmanske riket som medførte at alle de albanske områdene på Balkan ble delt mellom Serbia, Bulgaria og Montenegro. Etter Berlinkongressen, hvor albanernes krav ble helt ignorert, satte ligaen i gang med militær motstand mot osmanene og krevde nå et helt uavhengig Albania. Ved hjelp av 16 000 soldater klarte ligaen å ta kontroll over store deler av dagens Kosovo, men i 1881 ble ligaen knust og oppløst av osmanene da de mente ligaens arbeid ikke var i overensstemmelse med osmanenes interesser. Noen av grunnleggerne flyktet til București og fortsatte motstanden derfra. Andre ble drept eller fengslet og deportert. I løpet av de tre årene ligaen eksisterte klarte de å gjøre supermaktene oppmerksomme på det albanske folket og deres interesser selv om ligaens krav om et selvstyrt Albania ikke ble tatt til følge under Berlinkongressen som jo hadde som formål å revidere San Stefano-traktaten. Montenegro og Hellas fikk da mindre av de albanskbefolkede territoriene enn de ville ha fått uten ligaens motstand.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jelavich, Barbara (1999). History of the Balkans: Eighteenth and nineteenth centuries. Cambridge University: Cambridge University Press. s. 361. ISBN 0-521-25249-0.