Sherpatrappa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sherpatrappa fra Aksla
Sherpatrappa rett nedenfor Fjellheisen

Koordinater: 69°38′15″N 18°59′59″Ø Sherpatrappa er en steintrapp i Tromsdalen. Trappa ligger i et av Tromsøs mest populære turområder og leder fra en sti 0,7 km sørøst for Ishavskatedralen som leder opp til Fjellheisen (420 moh.).

Sherpatrappa i Tromsø går i traseen til Akslastien, som løper i sikksakk opp langs hjørnet av fjellet der Tromsdalen møter Tromsøysundet. Stien starter i Fløyvegen (85 moh.) og ender på platået nedenfor Fjellheisen. Selve trappa starter på høyden Lilleaksla og ender i bratthenget mellom fjellet Storaksla ved en radiomast på fjellplatået ved Fjellheisen.

Trappa ble bygd av de nepalske fjellveiarbeidere fra Khunde Village 3840m i Nepal, et avsidesliggende område i nærheten av Mount Everest. I 2016 ble det bygd 315 trinn og i 2017 607 trinn. Til sammen har trappa 922 trinn.[1] Steinen er hentet fra Skibotn og flydd opp med helikopter, men det er også benyttet lokal kalkstein. Målet med å bygge Sherpatrappa var å minke erosjon og slitasje på stien og ta bedre vare på natur og vegetasjon. Byggingen ble finansiert av kommunen (4 mill. kr) og spillemidler via fylkeskommunen (1,4 mill. kr).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nå tar sherpaene farvel med Tromsø - Tromsø kommune». www.tromso.kommune.no (norsk). Besøkt 1. oktober 2017. 

https://www.visitnorway.no/media/nyheter-fra-norge/norske-fjellstier-bygges-i-rekordfart-av-sherpaer-fra-nepal/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]