Sherborne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sherborne
Sherborne House
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktWest Dorset
Admin. grevskapDorset
Seremon. grevskapDorset
StatusBy (town)
PostnummerDT9
Retningsnummer01935
Befolkning9 523 (2011)
Kart
Sherborne
50°56′57″N 2°31′06″V

Sherborne er en markedsby i det nordvestlige Dorset, England. Den ligger ved elven Yeo i enden av Blackmore Vale, omkring 10 km øst for Yeovil. Den er et populært turistmål blant briter, men nokså ukjent for utenlandske turister. I folketellingen i 2011 utgjorde befolkningen sognet Sherborne og to valgkretser 9 523 innbyggere.[1] Av denne befolkningen er 28,7 prosent 65 år eller eldre.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Sherborne Abbey

I angelsaksisk tid var byen kjent som Scirburne, som betyr «klar strøm / elv». Byen ble hovedstad i Wessex, et av de syv store kongerikene i middelalderens England. Kongene Ethelbert og Ethelbald av Wessex er gravlagt i Sherbourne Abbey.

I 705 ble Winchester bispedømme delt mellom Sherbourne og Winchester, og kong Ine grunnla en katedral for St. Aldhelm, den første biskopen av Sherborne. Bispeseted ble i 1075 flyttet til Old Sarum, og katedralen ble knyttet til et benediktinerkloster. I det 15. århundre ble klosteret brent ned av borgerne etter strid mellom byen og klosteret. Det ble gjenoppbygget mellom 1425 og 1504. Noen normanniske elementer er bevart. I 1539, i forbindelse med oppløsningen av klostrene under reformasjonen, ble det kjøpt opp av sir John Horsey. Katedralen ble da en anglikansk sognekirke.

1100-tallet bygget Roger de Caen, biskop av Salisbury og rikskansler i England, et befestet slott. Det ble ødelagt i 1645 av general Fairfax. Ruinene tilhører English Heritage. Sir Walter Raleigh bygget en elisabetansk herregård på slottets eiendom, og denne bygningen er nå kjent som Sherborne Castle.

King Edward's public school er en privatskole som først ble grunnlagt av kong Alfred. Den ble senere nedlagt, og så gjenopprettet i 1550 under sitt nåværende navn. Den bruker noen av bygningene som tidligere tilhørte katedralkomplekset. Den regnes som en av Storbritannias beste skoler.

Byen har også to fattighus fra viktoriansk tid, bygget i middelalderstil.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Key Figures for 2011 Census: Key Statistics - Sherborne (Parish)» Arkivert 3. februar 2014 hos Wayback Machine.. Office for National Statistics.
  2. ^ «Age Structure, 2011 (KS102EW) - Sherborne (Parish)» Arkivert 3. februar 2014 hos Wayback Machine.. Office for National Statistics.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pitt-Rivers, Michael (1968): Dorset. London: Faber & Faber.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]