Sevenbom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sevenbom
Nomenklatur
Juniperus sabina
L.
Populærnavn
sevenbom
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseNakenfrøede planter
OrdenBartrær
FamilieSypressfamilien
SlektJuniperus
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia

Sevenbom eller «Savin» (latin: Juniperus savina, engelsk: Savin Juniper, svensk: Sävenbom) er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den vokser i fjellstrøkene i det sentrale og sørlige Europa, langs nordkysten av Middelhavet inklusive Spania, og i vestre og sentrale Asia med den nordvestligste fliken av Kina videre østover til det østlige Sibir. Den vokser på 1 000–3 300 moh.

Tegning etter Koehler, 1887
Greiner av kultivert sevenbom.
Kinaeiner (Juniperus X pfitzeriana) er en populær hage- og parkbusk.

Hybrider og varianter[rediger | rediger kilde]

Det er to varianter av arten:

  • Sevenbom (Juniperus sabina var. sabina) – unge skudd forekommer ytterst sjeldent på eldre planter.
  • Daurisk einer (Juniperus sabina var. davurica) – unge skudd forekommer sammen med voksne skudd i eldre planter.

Sevenbom danner hybrid sammen med kinaeiner (Juniperus chinensis), og danner da Kinaeiner (Juniperus X pfitzeriana) = syn. Juniperus X media = syn. Juniperus chinensis X Juniperus sabina. Den finnes også i vill tilstand der hvor de to artene møtes i det nordvestre Kina, og dyrkes dessuten mye i hager og parker. Kinaeienr er større enn Sevenbom, den kan bli inntil 3–6 meter høy, men er utvetydig en busk.

Artens kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Busken blir 1–4 meter høyt, sjelden 5 meter, og krone og bladverk er ulikt formet, noen ganger rundt, andre ganger utstående. Nålene på unge skudd sitter i grupper av 3 og er inntil 5–10 mm lange, voksne nåler er grønne, skjellaktig tette og 1–2  mm. Den er oftest særbu, med hann- og hunnblomster på separate individer. Noen få individer er sambuer med begge kjønn i en plante.

Frøkonglene modner til blå-svarte bær med et tidvis hvitt vokslag, inntil 5–8 mm store, runde eller ovale, litt mindre enn hos Juniperus excelsa ssp. polycarpos. Hannkonglene inntil 2–4 mm store, de sprer pollenet tidlig om våren.

Planten er populær i hager og parker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]