Sevanørret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sevanørret
På et armensk frimerke
På et armensk frimerke
Vitenskapelig(e)
navn
:
Salmo ischchan
Kessler, 1877
Norsk(e) navn: sevanørret
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Laksefisker
Familie: Laksefamilien
Underfamilie: Salmoninae
Slekt: Salmo
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigCR - Kritisk truet

CR — Kritisk truet

Habitat: innsjøer
Utbredelse: Sevansjøen i Armenia, innført til Issyk-Kul

Sevanørret (Salmo ischchan) er en laksefisk som er endemisk for Sevansjøen i Armenia. På armensk kalles den իշխան, ishkhan.

Den ligner på ørret (Salmo trutta), men har et butt hode og store svarte flekker på ryggsiden. I Sevansjøen blir den opptil 60 cm lang og 4 kg tung. Det har vært fire forskjellige bestander i Sevansjøen som gyter til ulik tid. To av bestandene gyter i tilløpselvene og to på grunt vann i innsjøen. Arten hadde tidligere stor økonomisk betydning. Bygging av demninger og senket vannstand har ødelagt gyteplassene, og det er blitt mye mindre av bunnlevende gammarider, som utgjorde en stor del av føden. Bestanden må nå opprettholdes ved hjelp av utsetting av yngel. Sevanørret er utsatt i Issyk-Kul i Kirgisistan, der den vokser raskere og blir større enn i Sevansjøen, opptil 89 cm lang og 17 kg tung.

Noen forskere mente at sevanørret tilhørte en basal linje i slekta Salmo, men molekylærgenetiske studier viser at den er nært i slekt med de andre ørretene i elvene som renner til Svartehavet, Det kaspiske hav og Aralsjøen (Salmo labrax, S. caspius og S. oxianus).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ J. Freyhof (2019). «Salmo ischchan». The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T54923065A54923090. doi:10.2305/IUCN.UK.2019-1.RLTS.T54923065A54923090.en. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sevanørret