Serpico, den siste ærlige purk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Serpico
Generell informasjon
Nasjonalitet USA USA
Utgitt USA 1973
Norge 1974
Lengde 129 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 18 år Norge (1974)
Bak kamera
Regissør Sidney Lumet
Manus Peter Maas (bok)
Waldo Salt
Norman Wexler
Sidney Kingsley
Produsent Dino De Laurentiis
Roger M. Rothstein
Martin Bergman
Musikk Mikis Theodorakis
Giacomo Puccini
Sjeffotograf Arthur J. Ornitz
Foran kamera
Medvirkende Al Pacino
John Randolph
Tony Roberts
Bernard Barrow
M. Emmet Walsh
Annen informasjon
Filmselskap Paramount Pictures
Budsjett 1,000,000
Eksterne lenker

Serpico, den siste ærlige purk (originaltittel: Serpico) er en amerikansk drama-film fra 1973 med Al Pacino i hovedrollen som Serpico. Regi er ved Sidney Lumet.

Filmen er basert på en sann historie om politietterforskeren Frank Serpico som i 1971 avslørte og vitnet om den omfattende korrupsjonen i New York-politiet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Politimannen Serpico blir etter eget ønske forfremmet til etterforsker og forflyttet til en annen avdeling. Hans iver får seg imidlertid en trøkk da han fra første stund oppdager at avdelingen er korrupt tvers igjennom. Politiet tar imot smøring for å snu hodet i en annen retning, og deler byttet seg imellom etter razziaer. Serpico blir uglesett av sine partnere når han nekter å gjøre det samme. Når han så gjør sine omgivelser oppmerksom på at han vil avsløre hele greia, er han ikke trygg noen plasser. Han ugleses på jobben og blir til stadighet utsatt for trakkaseringer, noe som gjør at han ønsker å trekke seg. Han står imidlertid ut løpet, men blir alvorlig skadet i en skuddveksling når hans kollegaer ikke kommer ham til unnsetning.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Serpico vant en Golden Globe i 1974 for beste hovedrolle i film (Al Pacino). Filmen ble samme år nominert i to Oscar-kategorier. Filmen vant også flere andre priser, blant annet Writers Guild of America, USA.

Rollen som Serpico ble Al Pacinos store gjennombrudd som skuespiller.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)