Frank Serpico

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frank Serpico
Frank Serpico.jpg
FødtFrancesco Vincent Serpico
14. apr. 1936[1]Rediger på Wikidata (85 år)
BrooklynRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitibetjentRediger på Wikidata
Utdannet ved St. Francis Preparatory SchoolRediger på Wikidata
Nasjonalitet USA, ItaliaRediger på Wikidata
Utmerkelser New York City Police Department Medal of Honor (1972)Rediger på Wikidata

Francesco Vincent Serpico (født 14. april 1936 i Brooklyn) er en amerikansk pensjonert polititjenestemann som er mest kjent for å ha vitnet om korrupsjon innen New York-politiet i 1971. Hans historie er skildret i spillefilmen Serpico, den siste ærlige purk med Al Pacino i tittelrollen.

Serpico vitnet for den kommunale korrupsjonsutredningen, kalt «Knapp-kommisjonen» etter formannen, Whitman Knapp, i 1971. Tidligere samme år hadde han blitt skutt i tjenesten under mistenkelige omstendigheter.

Etter å ha blitt tildelt New York-politiets høyeste utmerkelse, Medal of Honor, i 1972, pensjonerte Serpico seg.[2] Idag bor han i delstaten New York og foreleser i blant på politiskoler om korrupsjon, etikk og borgerrettigheter.

Drapsforsøk i 1971[rediger | rediger kilde]

Serpico ble skutt under et politi-oppdrag for å hindre et narkotika-salg den 3. februar 1971 i Williamsburg, Brooklyn. Serpico, og tre andre politifolk fra Brooklyn, reiste dit etter å ha mottatt et tips om at en narkotika-avtale skulle finne sted. [1] Politiet arresterte de mistenkte, og en av dem hadde med seg to poser med heroin. Serpico ble deretter skutt i ansiktet av den mistenkte. Kulen traff rett under øyet. Han skjøt tilbake, før han falt på gulvet og begynte å blø kraftig.

Men hans kollegaer i politiet nektet å sende en beskjed til politiets hovedkvarter, for å varsle om at Serpico hadde blitt skutt. En eldre mann som bodde i annen leilighet i samme bygård kontaktet nødetatene, og rapporterte at en mann hadde blitt skutt. Kulen gjorde Serpico døv på det ene øret, og resten av livet slet han med kroniske smerter på grunn av fragmenter etter kulen som havnet i hjernen hans. Edgar Echevarria, som hadde skutt Serpico, ble senere dømt for drapsforsøk. [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6v15bdb, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Kathleen F. Phalen (10. september 2012). «Frank Serpico: The Fate that Gnaws at Him». Gadfly Online (engelsk). Besøkt 21. september 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]