Sergiu Celibidache

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sergiu Celibidache
Sergiu Celibidache 1966.png
Født28. juni 1912[1]Rediger på Wikidata
Roman[2]Rediger på Wikidata
Død14. august 1996[3][4][5][6]Rediger på Wikidata (84 år)
La Neuville-sur-EssonneRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Dirigent, komponist, universitetslærerRediger på Wikidata
Nasjonalitet RomaniaRediger på Wikidata
Medlem av Det rumenske akademi, Bayerische Akademie der Schönen Künste, BerlinfilharmonienRediger på Wikidata
Utmerkelser
8 oppføringer
Æresborger av München (1992), Den bayerske fortjenstorden, Rheinland-Pfalz' fortjensteorden, stort fortjenstkors med stjerne av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Léonie Sonnings musikkpris (1970), Bayerischer Maximiliansorden für Wissenschaft und Kunst (1993), Berliner Kunstpreis (1955), kommandør av Ordre des Arts et des Lettres (1995)[7]Rediger på Wikidata

Celibidache (til høyre) underviser en student ved Curtis Institute of Music i 1984

Sergiu Celibidache (født 28. junijul./ 11. juli 1912greg. i Roman i Romania, død 15. august 1996 i La Neuville-sur-Essonne bei Paris) var en rumensk dirigent. Han studerte filosofi og matematikk i București, samtidig med at han mottok klaverundervisning. I 1936 reiste han til Berlin for videre studier og tok doktorgrader i musikk (avhandling om Josquin des Prez), filosofi og matematikk.

I perioden 1945 til 1952 var Celibidache sjefdirigent for Berliner Philharmoniker som han brøt definitivt med høsten 1954.

Celibidache var en temperamentsfull herre og en av de mest særpregede av de mange særpregede personligheter som har stått på et dirigentpodium. Mange musikere kunne ikke finne seg i å samarbeide med ham, men dette ble tolerert da Celibidaches konserter var magiske.[klargjør]

Han var en av de sjeldne musikere som nektet å spille inn plater; men mange av konsertene hans er dog blitt bevart gjennom radioopptak. Celibidache er mest kjent for tolkningene av Anton Bruckner, Claude Debussy og Maurice Ravel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]