Sergiu Celibidache

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Celibidache (til høyre) underviser en student ved Curtis Institute of Music i 1984

Sergiu Celibidache (født 28. junijul./ 11. juli 1912greg. i Roman i Romania, død 15. august 1996 i La Neuville-sur-Essonne bei Paris) var en rumensk dirigent. Han studerte filosofi og matematikk i București, samtidig med at han mottok klaverundervisning. I 1936 reiste han til Berlin for videre studier og tok doktorgrader i musikk (avhandling om Josquin des Prez), filosofi og matematikk.

I perioden 1945 til 1952 var Celibidache sjefdirigent for Berliner Philharmoniker som han brøt definitivt med høsten 1954.

Celibidache var en temperamentsfull herre og en av de mest særpregede av de mange særpregede personligheter som har stått på et dirigentpodium. Mange musikere kunne ikke finne seg i å samarbeide med ham, men dette ble tolerert da Celibidaches konserter var magiske.

Han var en av de sjeldne musikere som nektet å spille inn plater; men mange av konsertene hans er dog blitt bevart gjennom radioopptak. Celibidache er mest kjent for tolkningene av Anton Bruckner, Claude Debussy og Maurice Ravel.


musikkDenne musikk- og Romaniarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.