Sputnik 2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sputnik 2 var det andre romfartøyet som ble sendt opp i bane rundt jorda 3. november 1957. Ombord var også hunden «Laika» som ble den første levende skapning i bane rundt jorden. Sputnik 2 var en fire meter høy, kjegleformet kapsel, bunnen hadde en diameter på to meter, sputnik 2 veide 508 kg. Den inneholdt flere rom for radiosendere, et telemetrisystem, en programmeringsenhet, temperaturkontrollsystem for kabinen og vitenskapelige instrumenter. «Laika» lå i en separat kabin.

Det ble hevdet at Laika overlevde i flere dager i verdensrommet, men etter hvert kom sannheten fram at hunden hadde dødd fem til sju timer etter oppskytning, antagelig av overoppheting.[1]

Sputnik 2 ble skutt opp fra det som nå er Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan 3. november 1957 klokken 03.30.42 norsk tid. Bæreraketten var av samme type som for Sputnik 1, en lettere modifisert utgave av langdistanseraketten R-7. Bærerakettens kjernetrinn med Sputnik 2 på toppen ble plassert i en bane på 212 km x 1660 km med en inklinasjon på 65,33° og en omløpstid på vel 1 time og 43 minutter.

Under hele ferden forble Sputnik 2 festet til kjernetrinnet. Sovjeterne valgte dette for at trinnets telemetrisystem kunne brukes til å sende data fra Sputnik 2 til bakkestasjoner.Sputnik 1 var en enorm og uventet suksess som fikk langt større oppmerksomhet verden over enn noen kunne ha ant på forhånd. Den sovjetiske parti- og statslederen Nikita Khrustsjov forstod umiddelbart hvilken kolossal propagandaverdi som lå i romfarten for det kommunistiske system. Få dager etter oppskytingen av Sputnik 1 var han i kontakt med Sergei Pavlovitsj Koroljov. Den 12. oktober 1957 ga Khrustsjov ordre til Koroljovs gruppe om å komme opp med en enda mer bemerkelsesverdig bragd til markeringen av 40-årsjubileet 7. november 1958 for dannelsen av Sovjetunionen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 50 år siden Sputnik 2 og Laika Arkivert 12. mai 2016 hos Wayback Machine. www.romfart.no Lest 30. oktober 2017
Autoritetsdata