Chaperon (hodeplagg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sendelbinde)
Hopp til: navigasjon, søk
«Mann med blå chaperon» av den flamske maleren Jan van Eyck (1385–1441). Kantene på de draperte stoffstykkene er dekorert med tunger eller fliker i tråd med formidealene i flammegotikken (flamboyant). Slike hodeplagg oppstod da en begynte å sette kappehetter oppå hodet med ansiktshullet ned over issen og lot kappekragen henge ned på den ene sida og hettehalen på den andre.

Chaperon, også kalt kaprun[1][2][3] og i eldre tid kapperøllike,[4][5] er ulike historiske hodeplagg som ble båret av kvinner og menn i middelalderen i Europa. Kapruner var opprinnelig enkle hetteslag,[6] det vil si skulderkapper med hetter. Det gjelder særlig såkalte struthetter med hale-forma hettespiss. På 1300-tallet ble det mote å bære dette plagget som en hatt. Da tredde en ansiktsplitten på hetta ned over issen og draperte resten rundt toppen av hodet med hettestruten hengende ned.[5] Modellen utvikla seg deretter til stoffrike, turbanliknende varianter av ulik utforming. Disse ble overklassemote blant menn, særlig i den franske gotikken på 1400-tallet.

Ordet chaperon er fransk for 'hette' eller 'lue' og uttales enten sjap'rång,[7] ʃaprõ eller ʃapərˈɔ.[8] Det er danna av chape som igjen er henta fra middelalderlatin cappa, 'kappe'),

Historikk og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den italienske kjøpmannen Giovanni Arnolfini iført chaperon ca. 1435.
Filip III av Burgund (Filip den gode, 1396–1467) hertug av Burgund.
Adelsmann fra 1440-åra under barnedåp, med chaperonen festet på skulderen. Den ene kvinnen har todelt hennin, den andre polstra hodekrans med hakelin. Detalj fra «De sju sakramentene» av Rogier van der Weyden.

De første hetteslagene eller -kappene i middelalderen var struthetter, hettekrager med kort og etter hvert svært lang hettespiss («strut»). Dette plagget endra form med skiftende moter. Chaperonene kom etter hvert til å bli forma som store, gjerne flate hatter, eventuelt som polstra hodekranser, som ble utstyrt med korte eller lange stoffstykker som hang ned på skulderne eller ble slynget omkring hodet og halsen som en turban eller et sjal.

Mens hetter og luer, ikke minst kveif (ettersittende kyseluer med knytebånd), var vanlig også blant fattigfolk, ble overdådige chaperon-varianter tatt i bruk blant menn i den vesteuropeiske overklassen i perioden ca. 1350 til 1470. Plaggene ble særlig karakteristiske for den seingotiske klesstilen i det fransk-burgundiske kulturområdet, der den overdrevent utsmykka flammegotikken (flamboyant) varte til 1500-tallet. De dekorative, nedhengende tøystykkene og stoffremsene var etterlevninger etter «halen» på struthettene. De kunne være i kraftige farger og dekorert med slisser eller tunger i kantene.

Utviklinga fra hette- til hatte-form skjedde ved at en omkring 1300 begynte å bære de tradisjonelle hetteslagene som en drapert bylt oppe på hodet; istedenfor å tre på hettekappene på vanlig måte over skuldrene og ansiktet ut foran, la en hele plagget oppå issen og valgte «feil» hull, det vil si trakk ansiktsåpninga ned som ei lue. Det løse kappeslaget eller halsenden danerte en da samla i den ene sida eller i nakken og lot den lange hettestruten henge ned på den andre, eventuelt knytta omkring hodet med den ytterste, løse tuppen ned.[5]

Bruken av enkle kragehetter har holdt seg i flere tradisjonelle munkedrakter.[6] Kapusinermunkene («hettemunker»), en streng tiggermunkorden som ble opprettet i 1525, bar brun munkekutte med spiss hette.

Betegnelser og ordbakgrunn[rediger | rediger kilde]

Sendelbinde eller Zindelbinde er en tysk betegnelse på hatteforma chaperoner. Også på dansk og norsk forekommer formen sendelbinde.[9] Ordet kommer fra det middelhøytyske ordet zendal som ble brukt om et slags silkestoff, og sendelbinde betyr da 'silkebind'.[10] Sendelbinde kan brukes om hele hodeplagget, men oftest om bare stoffstrimlene, enten det er smale, draperte tøystykker eller den lange hettespissen på struthetter. Hele hodeplagget med draperiene omtales vanligvis som chausse eller chaperon, et fransk ord som dessuten kan betegne andre hetteplagg, blant annet åpen struthette. Middelalderens spisse hetteslag kalles for øvrig gjerne internasjonalt Gugel som på tysk.

engelsk blir hattetypen oftest omtalt som chaperon. Varianten med hatt, stofffolder og langt bånd blir også spøkefullt omtalt som dead chicken hat («død-høne-hatt»). På engelsk brukes ellers den latinske betegnelsen liripipe om pyntebånd og lange hettespisser. Liripipe kan i tillegg benyttes om den lange tåspissen på snabelsko og i moderne engelsk også om dusken på ulike typer akademiske hodeplagg.

Jamfør ellers Le petit chaperon rouge som er det franske navnet på (lille) Rødhette.[8]

Se også[rediger | rediger kilde]

 • Struthette, chaperon eller kappehette med lang spiss
 • Turban, hodeplagg av drapert eller vikla tøystykke
 • Barett, flat, rund hatt som ble særlig populær på 1500-tallet

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Søkbar digitalkopi av Poul Nørlunds Nordisk kultur : samlingsverk. 15:B : Dragt (utgitt 1941) side 44
 2. ^ Søkbar digitalkopi av R. Broby-Johansen: Kropp og klær (utgitt 1953), side 236
 3. ^ Oppslagsordet «kaprun» i Ordbog over det danske Sprog 1700–1950
 4. ^ Oppslagsordet «kapperøllike» i Ordbog over det danske sprog
 5. ^ a b c Om middelalderens hetteslag i artikkelen «Hovedbedækning» i Salmonsens konversationsleksikon, bind XI side 791
 6. ^ a b Om middelalderens hetteslag i artikkelen «Dragt» i Salmonsens konversationsleksikon side 373
 7. ^ Søkbar digitalkopi av Fremmedordbok (utgitt 986) side 59
 8. ^ a b Oppslagsordet «chaperon» i Store norske leksikon (fri gjenbruk av tekst)
 9. ^ Søkbar digitalkopi av Henny harald hansens Våre klær gjennom tidene (utgitt 1955), side 126
 10. ^ Universal-Lexikon om «Sendelbinde»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]