Hennin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Memlings maleri Allegori over ekte kjærlighet fra 1485-90 viser en ung kvinne med konisk hennin med kappeformet brem av svart fløyel og flortynt slør.
Maleri fra Rogier van der Weydens verksted fra 1460-tallet viser en ung kvinne fra den burgundiske lavaldelen iført en bikube-formet eller avkuttet konisk hennin. Deler av sløret henger over pannen og dekker såvidt øyebrynene. Det var for øvrig ikke uvanlig å barbere panne og tinninger.

Hennin er ulike typer, oftest kjegleformede hodeplagg som ble brukt av adelige og rike kvinner i Europa på 1400-tallet. De bestod vanligvis av et konisk kremmehus laget av papir, stivt lerret eller metall som var trukket med silke, fløyel eller brokade og pyntet med et langt slør eller hadde et stativ med oppsatt lintøy.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Hennin ble innført ved det burgundiske hoffet av Isabella av Bayern omkring 1375. Slike hodeplagg ble særlig båret i Burgund og Frankrike, men også i Nord-Europa. De var imidlertid sjeldne i Italia og England. Hennin var en del av den europeiske damemoten til ca. 1480 og ble et karakteristisk kjennetegn for gotikkens klesstil. Den er et tydelig uttrykk for periodens langstrakte, slanke formuttrykk og forsøket på å forlenge kroppshøyden ved hjelp av hodeplagget, men også med lange kjoler og oppsatt hår. Dette overdrevne formidealet kom særlig til uttrykk i den burgundiske moten.

Den koniske henninen utviklet seg i ulike varianter, blant annet i en avkuttet og en todelt form, og ble avløst av blant annet polstrede hodeplagg formet som hjerteformede halvmåner eller dobbelthorn, forsatt gjerne med slør eller hengende hodelin.

Tantura[rediger | rediger kilde]

Hennin likner på tantura eller tutur, et hodeplagg i form av en 75 cm høy sølvkjegle smykket med et langt slør, som fortsatt blir båret av drusiske, maronittiske og jødiske kvinner i Syria. Dette skal være et eldgammelt motefenomen som kan være bragt til Europa av korsfarere som har sett hodeplagget i Midtøsten og dermed innført hennin-moten.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Tantura, tradisjonelt syrisk hodeplagg i form av en høy sølvkjegle
  • Gebende, ung-gotisk hodelin for kvinner omkring pannen og under haken ca.1250
  • Spisse hodeplagg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]