Flikmånemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Selenia lunularia»)
Flikmånemåler
Nomenklatur
Selenia lunularia
Hübner, 1788
Populærnavn
Flikmånemåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektSelenia
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: Europa

Flikmånemåler (Selenia lunularia) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til slekten månemålere (Selenia). I Norge er den funnet spredt i Sør-Norge nord til Sogn og Fjordane.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 30 – 40 mm), middels kraftig, gråbrun til brunrød måler med sterkt flikete vinger. Den kan skilles fra de andre månemålerne (slekten Selenia) på at bakvingen er sterkere fliket og på at vingene har en halvmåneformet, sølvfarget, tverrstilt flekk. Antennene er smalt fjærformede hos hannen, trådformede hos hunnen. Kroppen er kledt med korte, brune hår. Vingene er flikete, spesielt har bakvingen et dypt innhakk. Forvingen har to smale, mørke tverrstriper, den innerste er buet og den ytterste er nesten helt rett. Området innenfor den ytterste tverrstripen er brungult til brunrødt, området utenfor denne stripen blekt gråbrunt. Nær fremkanten av vingen, litt innenfor den ytre tverrstripen er det en tverrstilt, sølvfarget, halvmåne- eller 3-tallsformet flekk. Vingespissen er rødbrun.

Bakvingen har en, ofte utydelig, mørk tverrstripe som tilsvarer den ytre tverrstripen på forvingen. Fargeforskjellen mellom områdene utenfor og innenfor denne stripen er ofte mindre markert enn på forvingen. Også bakvingen har en tverrstilt, sølvfarget flekk. Vingenes underside er mønstret som oversiden, men fargene er klarere og kontrastene større. Larven er brun og knudrete, og ligner en død kvist.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Flikmånemåleren finnes i løvskog og buskmark. Larvene lever på eik (Quercus spp.), bjørk (Betula spp.), roser (Rosa spp.) og ask (Fraxinus excelsior), trolig også på andre løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i mai – juni og kommer gjerne til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes i Europa. I Norge er den funnet her og der nord til Sogn og Fjordane, men den er ikke særlig vanlig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]