Hopp til innhold

Seksflekket hettebladbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Seksflekket hettebladbille
Nomenklatur
Cryptocephalus sexpunctatus
(Linnaeus, 1758)
Synonymi
Chrysomela 6-punctata
Populærnavn
seksflekket hettebladbille[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieHettebladbiller
Økologi
Utbredelse: Europa
finnes i Norge

Seksflekket hettebladbille (Cryptocephalus sexpunctatus) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).[2] Den er utbredt i det nordlige Europa.[1]

Seksflekket hettebladbille er mellom 4,5-6,5 mm lang. Kroppen er kort, og butt både foran og bak. Det siste leddet av bakkroppen er synlig bak dekkvingene. Undersiden er noe «oppsvulmet». Halsskjoldet har lyse, guloransje og mørke flekker. Dekkvingene har uregelmessig punktur, ikke ordnet i langsgående rekker. De er rødlige eller mer oransjerøde, med hver tre mørke svarte flekker, to litt i framkanten og en bred litt lengre bak. Den bakerste danner nærmest et tverrbånd over dekkvingene. Antennene er trådformet og lange i forhold til hva som er vanlig for andre bladbiller. Beina er mørkt.

Den lever blant annet på bjørk og hassel. Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten.

Seksflekket hettebladbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 23. september 2020. Besøkt 23. september 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 23. september 2020. Besøkt 23. september 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata