Les Misérables (2012)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Les Misérables
Les Misérables
Generell informasjon
Prod.landStorbritannia
Lengde158 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørTom Hooper
ProdusentTim Bevan
Eric Fellner
Debra Hayward
Cameron Mackintosh
ManusforfatterWilliam Nicholson
Alain Boublil
Claude-Michel Schönberg
Herbert Kretzmer
MusikkClaude-Michel Schönberg
SjeffotografDanny Cohen
KlippMelanie Ann Oliver
Chris Dickens
Foran kamera
MedvirkendeHugh Jackman
Russell Crowe
Anne Hathaway
Samantha Barks
Amanda Seyfried
Eddie Redmayne
Helena Bonham Carter
Sacha Baron Cohen
Annen informasjon
Budsjett$61 millioner
Totalomsetning$188 663 752
Prod.selskapWorking Title Films
Cameron Mackintosh Ltd.
DistributørUniversal Pictures
Premiere7. desember 2012
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Les Misérables er en britisk musikalfilm fra 2012 som er regissert av Tom Hooper. Filmen er basert på musikalen ved samme navn som igjen er basert på Victor Hugos roman De elendige fra 1862. Manuset er skrevet av William Nicholson, Alain Boublil, Claude-Michel Schönberg og Herbert Kretzmer. I hovedrollene er Hugh Jackman som Jean Valjean, Anne Hathaway som Fantine, Russell Crowe som Javert og Amanda Seyfried som Cosette.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen er basert på musikalen som igjen er basert på Victor Hugos roman fra 1862, Les Misérables (De elendige). Handlingen er plassert tidlig på 1800-tallets Frankrike og følger de sammenføyde historiene til en rekke figurer som kjemper for eller imot forsoning og revolusjon. Personene innbefatter en løslatt straffange ved navn Jean Valjean som feiler i å finne arbeid som ærlig mann, bryter sin prøveløslatelse og skjuler sin identitet; politiinspektør Javert som blir besatt av å finne Valjean; Fantine, en enslig mor som blir tvunget til å bli prostituert for å skaffe mat til sin datter Cosette; Cosette, som etter sin mors død blir Jean Valjeans adopterte datter (og som etterhvert blir forelsket i den revolusjonære studenten Marius Pontmercy); ekteparet Thénardier, de samvittighetsløs krovertene som opprinnelig fostret Cosette, og som trives med å jukse, lure og stjele; Éponine, deres unge datter som er håpløst forelsket i Marius; Gavroche, en ung tiggergutt; og studentlederen Enjolras som planlegger å frigjøre de undertrykte klassene i Frankrike.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen er nominert til fire Golden Globe, inkludert beste film – musikal eller komedie. Den var også nominert til åtte Oscar, inkludert beste film, beste hovedrolle (Hugh Jackman) og beste birolle (Anne Hathaway).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]