Hopp til innhold

Talje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tradisjonell talje med kraftutveksling via blokker. Legg merke til kofilnaglene nede til høyre. Her kan halende part gjøres fast.
Skisse av en person som løfter en tung last ved hjelp av et talje-system

En talje brukes til trekke eller løfteoperasjoner og stramming som en kraftutveksler for lineær bevegelse. En vanlig talje består av to blokker med et innskåret taljerep.

Taljer brukes til stramming og løfting og brukes mye på seilskip til stramming av rigger og tauverk. Blokkene kan ha en eller flere skiver og avhengig av det totale antallet skiver omtales taljene som enkeltskårne, dobbelt- eller flerskårne. På små blokker omtales skivene gjerne som trinser. Med økende antall skiver øker utvekslingen og en får mer kraft. Samtidig øker friksjonen og lengden tau som må hales. De største taljene med 5 eller 6 skiver omtales også som gein. Klassiske taljer hadde ikke noen låsemekanisme for taljerepet og dette måtte fastgjøres. På nyere taljer kan det være montert tauklemmer på en av blokkene.

En løpeblokk er en fritt bevegelig del av en talje som inneholder et sett med skiver eller trinser hvor borelinen er festet. Kombinasjonen av løpeblokk og kronblokk gir muligheten til å løfte tunge vekter på opp til flere hundre tusen kilo.

Jekketaljer eller nikketalje, har en jekkarm til heving og senking. De kan være utført med tau, wire eller kjetting som forbindelse til kroken, og de kan være enkelt- eller flerskårne.

Elektrotaljer fungerer etter samme prinsipp som manuelle, men har en elektrisk motor slik at betjeningen kan skje fra et tablå ved å velge retning og eventuelt hastighet på kroken.

Blokkverk ble produsert av blokkmakere, håndverkere som var spesialialister innen tredreiing. Blokkmakerne produserte en rekke typer gjenstander til seilskuter foruten blokker og geiner: Klodrer, jomfruer, skipsratt og seilhegder.