Scarface (1932)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scarface
Generell informasjon
SjangerAction, drama, film noir
Utgivelsesår1932
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde93 min.
SpråkEngelsk
AldersgrenseForbudt (senere tillatt med 15 årsgrense) (Norge)
Bak kamera
RegiHoward Hawks
ProdusentHoward Hughes
ManusforfatterBen Hecht
SjeffotografLee Garmes, L. William O'Connell
KlippEdward Curtiss
Foran kamera
MedvirkendePaul Muni, Ann Dvorak, Karen Morley, Osgood Perkins, C. Henry Gordon, George Raft, Vince Barnett, Boris Karloff med flere
Eksterne lenker

Scarface er en amerikansk kriminalfilm fra 1932 regissert av Howard Hawks. Filmen handler om forbudstiden i USA og tøyde grensene for skildringer av vold og umoral i amerikansk film da den kom.

Det ble laget en ny film i 1983 ved samme navn, der handlingen var noe basert på originalen, men laget ved et helt annet miljø.

Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 1994, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress.[1] Det amerikanske filminstituttet kåret rollefiguren Tony Camonte til filmhistoriens 47. beste skurkeskikkelse.[2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

1920-tallet i Chicago handler den italienske innvandreren Antonio "Tony" Camonte (spilt av Paul Muni) på ordre fra en italiensk mafioso John "Johnny" Lovo og dreper "Big" Louis Costillo. Johnny tar kontroll over South Side med Tony som sin viktigste håndlanger. Imidlertid advarer Johnny ham gjentatte ganger om ikke å rote med de irske gjengene ledet av gangster som heter O'Hara. Men Tony ignorerer snart disse ordrene, og ødelegger for barer som tilhører O'Hara. Dette tiltrekker seg snart politiets og konkurrerende gangsters oppmerksomhet. Johnny innser at Tony er ute av kontroll, og ønsker å ta over stillingen hans.

I mellomtiden forsøker Tony å legge ann på Johnnys kjæreste Poppy (spilt av Karen Morley) med økende selvtillit. Først avviser hun ham, men gir ham mer oppmerksomhet når omdømmet hans stiger. Tony bestemmer seg til slutt for å erklære åpen krig og overta områdene som blir kontrollert av O`Hara og gjengen hans. Han sender Guino Rinaldo, en av sine beste håndlangere og nære venn, for å drepe O'Hara i en blomster-butikk som han bruker som base. Dette gir kraftig gjengjeldelse fra gjengene hans, nå ledet av Gaffney.

Tony leder sine egne styrker for å ødelegge gjengene, og overta hele markedet deres. Han utgir seg for politibetjent for å drepe flere rivaler i en garasje, og dreper Gaffney i en bowlinghall. Tony viser tydelig sin intensjon om å ta Poppy, og Johnny planlegger å myrde Tony. Men Tony unnslipper, og han og Guino dreper Johnny. Dermed ble Tony byens ubestridte sjef. For å slippe unna den stadig økende etterforskningen fra politiet, forlater Tony og Poppy byen i en måned. Men de blir snart fulgt av politiet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Paul Muni

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]