Sangsikade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sangsikade
Sangsikade
Vitenskapelig(e)
navn
:
Melampsalta montana
(Scopoli, 1772)
[Cicadetta montana]
Norsk(e) navn: sangsikade
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Familie: Sangsikader
Norsk rødliste for arter: [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-NT-no.svg

NT — Nær truet

Habitat: åpen skog med busker og eng, på varme, lune steder
Utbredelse: vanlig i Europa nord til Norge,
er funnet bare ved Oslofjorden i Norge

Sangsikade (Melampsalta montana) [=Cicadetta montana] er et insekt i familiegruppen sangsikader. Denne arten sangsikade er den eneste som lever i nordlige Europa og den finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Sangsikaden er omtrent 25 mm lang, som voksen.

Hodet er litt smalere enn forryggen (pronotum). Issen er ganske butt foran. Munnen (rostrum), er en flerleddet sugesnabel, som den bruker til å stikke inn i planter og bladnerver, for å suge plantesaft. Den korte snabelen ligger bakover bøyd, under hodet og mellom fremste lår, når den ikke er i bruk. Antennen hos flere arter er ganske kort, de første ledd er noe tykkere og kortere enn resten. Øynene er runde og sitter godt ut på siden av hodet. Kroppen smaler mye av bakover og ender i en spiss.

Vingene holdes taklagt bakover kroppen i hvile. Vingene er gjennomskinnelige (hyaline), med tydelig årenett. Vingene er gode til å fly med, og sangsikader tar seg gjerne en flygetur.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sangsikaden finnes på lune og soleksponerte steder. Den foretrekker åpen skog med buskas og lav vegetasjon med soner av gressenger. Hunner finnes oftere i gresset og på lave busker. Hanner har en tendens til å oppholde seg høyere oppe i trær.

Den suger plantesaft, både som nymfe og voksen.

Adriatic Cicada 02.jpg

Sangen[rediger | rediger kilde]

Det er hannene som synger. Den lager forskjellig sang for å lokke til seg hunner, for parring, eller for å markere seg. En sangsikade kan synge ganske høyt og sangen kan høres over ganske lang avstand. Nyere analyser av sangen har vist at det man før har betraktet som en art, Cicadetta montana, i virkeligheten omfatter minst ti ulike arter i Europa (Gogala & Trilar 2004, Gogala, Drasopoulos & Trilar 2008).

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Eggene legges på planter. Sangsikaden har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insekt, går gradvis gjennom flere nymfestadier.

Når nymfen klekker, slipper den seg ned på jorden og graver seg ned. Her kan den leve flere år, avhengig av temperatur. Nymfene har flere hudskift. Når den er klar for sitt siste hudskift, kryper den opp av jorden og opp i et tre eller noe lignende, for å skifte hud.

Det kan tyde på at den lever på røttene til bregner. I Norge er observasjoner av nymfer som klekker til voksne, ofte gjort på bregner.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Artsgruppene følger Gogala m.fl. (2008)

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 26. januar 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Elven, Hallvard. 1993. Litt om sangsikaden Cicadetta montana i Norge. Insekt-Nytt, 18 (2), side 5
  • Gogala, M. og Trilar, T. (2004) Bioacoustic investigations and taxonomic considerations on the Cicadetta montana species complex (Homoptera: Cicadoidea: Tibicinidae). Anais de Academia Brasileira de Ciencias 76(2): 316-324. [1]
  • Gogala, M., Drasopoulos, S. og Trilar, T. (2008) Present status of mountain cicadas Cicadetta montana (sensu lato) in Europe. Bulletin of Insectology 61(1): 123-124. [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]