Sainte-Clotilde de Paris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sainte-Clotilde de Paris

Basilikaen Sainte-Clotilde i Paris (Basilique Ste-Clotilde) er en nygotisk katolsk kirke i Rue Las Cases i bydelen Saint-Germain-de-Pres. Den er best kjent for sine tvillingspir som rager opp 69 meter.

Forslag om bygging av kirken ble først luftet av byrådet i Paris i 1827. Den ble tegnet av den tyske arkitekten Christian Gau fra Köln. Byggingen tok til i 1846, og etter at Gau døde i 1853 ble arbeidet videreført av Théodore Ballu. Den ble åpnet av kardinal Morlot av Paris den 30. november 1857.

César Franck på orgelkrakken i Ste-Clotilde

Interiøret er klart og sobert. Glassmaleriene er av Thibaut, en av Frankrikes ledende glassmalerimakere på 1800-tallet. Ellers er kirken utsmykket med malerier av Lenepveu (taket i Mariakapellet) og skulpturer utført av Pradier og Duret (korsveien).

Kirken dominerer den lille Samuel-Rousseau-parken med sine kastanjetrær, judastrær og sophora. Den store komponisten César Franck var i sin tid organist i kirken, ved et berømt orgel bygget av Cavaillé-Coll. Det samme var den blinde organisten Jean Langlais.