Safe (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Safe
Generell informasjon
GenreKriminalfilm,[1] actionfilm[1]
Utgivelsesår2012
NasjonalitetUSA
Lengde94 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBoaz Yakin[1][2][3][4][5]
ManusBoaz Yakin[5]
Produsent(er)Kevin Spacey, Lawrence Bender, Dana Brunetti
MusikkMark Mothersbaugh
SjeffotografStefan Czapsky
KlippFrédéric Thoraval
Foran kamera
MedvirkendeJason Statham,[6] Chris Sarandon,[6] Robert John Burke,[7] James Hong,[7] Anson Mount,[7] Igor Zjizjikin,[7] Reggie Lee,[7] Joseph Sikora[7]
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapIM Global, Lawrence Bender, Trigger Street Productions
Distributør(er)Lions Gate Films
Netflix
Totalomsetning40 346 186 AU$[8]
Premiere(r)31. mai 2012 (Tyskland)[9]
2012
Eksterne lenker

Safe er en amerikansk actionfilm fra 2012 skrevet og regissert av Boaz Yakin, med Jason Statham i hovedrollen. Statham spiller den tidligere wrestleren og eks-politimannen Luke Wright, som må beskytte en begavet liten jente. Hun blir jaget av den russiske mafiaen, det kinesiske trefoldet og korrupte New York-politimenn.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den tidligere politimannen Luke Wright (spilt av Jason Statham) pådrar seg vrede til Emile Docheski, leder for den russiske mafiaen. Som straff sender Docheski sønnen Vassily og hans menn for å drepe Wrights gravide kone. Luke forlater sitt tidligere liv, og blir en hjemløs landstryker. Samtidig, i Kina, blir ett barn ved navn Mei kidnappet av Han Jiao, sjefen for den japanske mafiaen. Han ønsker å bruke Mei, et matematisk geni, for å eliminere alle spor etter sin kriminelle virksomhet. I mellomtiden blir Mei sendt til New York City, for å bli tatt hånd om av den brutale gangsteren Quan Chang.

Ett år senere, kommer Han Jiao til USA og sier at Mei skal huske ett langt nummer. På vei for å hente et nytt nummer, blir Jiao angrepet av den russiske mafiaen. Mei blir tatt med til Emile Docheski, som krever at hun røper nummeret til ham, men Mei nekter. Før de kan avhøre henne videre, blir de avbrutt av politibetjenter sendt av den korrupte politimannen Wolf som jobber for Han Jiao. Mei rømmer under forvirringen og blir jaget av den russiske mafiaen til en nærliggende t-banestasjon, hvor Luke Wright befinner seg. Luke gjenkjenner Chemyakin som en av mennene som drepte hans gravide kone. Luke ser Mei som prøver å gjemme seg, og han dreper Chemyakin. Mei hopper av ved neste stasjon, bare for å bli stoppet av to korrupte politimenn som samarbeider med Wolf. Luke stopper politimennene fra å skade Mei. De gjemmer seg på et hotell, og Mei forklarer at mafiaen krever koden til en safe. Men gangsteren Quan Chang sporer opp Mei og kidnapper henne samtidig som Luke er opptatt med å slåss mot mennene hans.

På den andre siden av byen har Wolf et møte med ordfører Danny Tremello (spilt av Chris Sarandon) som har hørt at Luke er involvert i situasjonen. Ordføreren advarer Wolf og forklarer at Lukas egentlig ikke var politimann, men en leiemorder for regjeringen ansvarlig for mange hemmelige operasjoner i et forsøk på å utslette kriminelle organisasjoner i New York-området sammen med sin tidligere partner Alex Rosen (Anson Mount). Ved å bruke Chemyakins telefon, arrangerer Luke ett møte med Vassily, som han kidnapper. Docheski aksepterer motvillig en avtale for å redde sønnen sin. Nummeret til Mei låser opp en tungt bevoktet safe som inneholder 30 millioner dollar. Det finnes også en annen lignende safe, men selv ikke Docheski kjenner innholdet i denne.

Luke rekrutterer Wolf og hans korrupte politifolk for å hjelpe ham med å finne safen. Sammen kjemper de seg forbi et stort antall gangstere, før de finner safen. I det Luke er i ferd med å åpne safen, prøver Wolf å forråde ham, men Luke dreper de resterende politifolkene og tar Wolf som gissel. I ett forsøk på å redde Mei bruker Luke pengene han finner i safen til å bestikke sin tidligere partner Alex Rosen, som nå er ansatt ved ordførerens kontor. Alex avslører at den andre safen tilhører ordføreren, og den inneholder opplysninger om alle ordførerens korrupte avtaler. Alex Rosen dreper Quan og hans menn med kampsport, samtidig som Mei ser på. Samtidig overlister Luke ordføreren, og han får tak i en kopi av ordførerens korrupte planer.

Alex Rosen og Lukas arrangere et møte, men Lukas nekter å gi fra seg pengene han fant, i stedet foreslår han at de kan avgjøre dette med nærkamp. Før de kan begynne blir Alex skutt og såret av Mei, og Lukas dreper ham. Etterpå får Wolf 50 000 dollar fra Luke med instruksjoner om å sende Vassily uskadd tilbake til faren sin. Luke sender resten av pengene til Han Jiao for å kjøpe Meis frihet, og han truer med å ødelegge hele hans virksomhet hvis Han igjen prøver å kidnappe Mei. Luke forlater New York City sammen med Mei. Når Mei spør om de endelig er trygge, svarer Luke at de får ta en dag av gangen og se hva som skjer.

Skuespillere og roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt1656190/; besøksdato: 19. april 2016.
  2. ^ http://stopklatka.pl/film/protektor; besøksdato: 19. april 2016.
  3. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=193506.html; besøksdato: 19. april 2016.
  4. ^ http://www.adorocinema.com/filmes/filme-193506/; besøksdato: 19. april 2016.
  5. ^ a b https://www.siamzone.com/movie/m/6376; besøksdato: 19. april 2016.
  6. ^ a b http://www.metacritic.com/movie/safe; besøksdato: 19. april 2016.
  7. ^ a b c d e f http://www.imdb.com/title/tt1656190/fullcredits; besøksdato: 19. april 2016.
  8. ^ http://boxofficemojo.com/movies/?id=safe2011.htm.
  9. ^ Internet Movie Database, www.imdb.com, verkets språk engelsk, besøkt 18. august 2016[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]