Sadeq al-Mahdi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sadeq al-Mahdi
Al-Sadiq al-Mahdi 1964.jpg
Født25. desember 1935 (83 år)
Umm Durmān
Utdannet ved University of Oxford
Beskjeftigelse Politiker[1]
Parti National Umma Party
Nasjonalitet Sudan

Sadeq al-Mahdi (også kjent som Sadiq Al Siddiq, født i 1936) er en sudansk politisk og religiøs figur som satt som statsminister i Sudan ved to anledninger.

Han var leder av National Umma Party og var imam av Ansar, en sufisk sekt som er dedikert til å vise sin troskap til Muhammad Ahmad som hevdet å være islams Messias eller frelser. Sadiq al-Mahdi var statsminister i Sudan ved to anledninger: først for en kort periode i 1966-1967, og for andre gang i 1986. En kontrovers brøt ut på slutten av 1970-tallet da han væpnet de arabiske stammene Messiria og Rizeigat fra Darfur som en del av en internasjonal militært inngrep i Sudan fra Libya.

I 1986 dannet Sadiq en koalisjonsregjering bestående av Umma Party (som han var leder av), National Islamic Front (ledet av hans svoger, Hassan al-Turabi), The Democratic Unionist Party (ledet av al-Sayyid Muhammad Othman al-Mirghani), og fire små-partier. Den 30. juni 1989, ble regjeringen styrtet i et statskupp ledet av Omar al-Bashir. Stillingen som statsminister i Sudan ble deretter opphevet.

I sin andre periode, ble mange medlemmer av Sadiq al-Mahdis familie gitt fremtredende politiske roller og ministerposter, deriblant Mubarak al Fadil al Mahdi, som var innenriksminister på slutten av 1980-tallet, en periode hvor mange brudd på menneskerettighetene senere har blitt dokumentert. Sadiq al-Mahdi er kjent for å ha utvist flere kommunistiske medlemmer av Sudans parlament på slutten av 1960-årene.

Mahdi fortsatte å lede Umma Party, som sto i opposisjon til Omar Bashir, siden hans ble avsatt i 1989. Han tilbrakte en periode i eksil, men etter hvert returnerte han til Sudan i november 2000. I juli 2008 støttet han Bashir etter at sistnevnte var blitt anklaget for folkemord av påtalemyndigheten i den internasjonale straffedomstolen. Han er også onkelen til skuespiller Alexander Siddig som er best kjent for å spille karakteren dr. Julian Bashir i Star Trek: Deep Space Nine. Mahdi er forfatter av en rekke akademiske og politiske bøker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 25. jun. 2015