Hassan al-Turabi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Hassan al-Turabi (Født ca 1932 i Kassala, Sudan) er en religiøs og islamistisk politisk leder i Sudan, som kan ha vært medvirkende i å institusjonalisere sharia i den nordlige delen av landet.

al-Turabi har doktorgrad i juss fra Sorbonne, Frankrike. Han var leder for National Islamic Front, en politisk bevegelse med betydelig politisk makt i Sudan, men med lite popularitet blant befolkningen. I juni 1989 brakte et statskupp National Islamic Front til makten, og al-Turabi fikk mer innflytelse. På 1990-tallet ble han ansett som Sudans reelle leder. I 1994 ble en rapport fra Human Rights Watch publisert som fastslo at den sudanske regjeringen praktiserte utbredt og systematisk tortur av politiske fanger. Ikke-muslimske kvinner ble voldtatt, barna ble tatt fra dem og menns testikler ble knust og brent med sigaretter og elektrisk strøm.

I mars 1996 ble nasjonale valg avholdt for første gang siden statskuppet i 1989, og al-Turabi ble valgt til et sete i den sudanske nasjonalforsamlingen. Etter krangler og politisk rivalisering med den sittende presidenten Omar al-Bashir i 1999, ble Al-Turabi fengslet. Han ble løslatt i oktober 2003. Han ble fengslet igjen i mars 2004, og løslatt i juni 2005. I 2004 ble det funnet en forbindelse mellom al-Turabi og en islamistisk opprørsgruppe som var involvert i Darfur-konflikten. Al-Turabi har benektet disse påstandene. I 2006 skapte al-Turabi internasjonale overskrifter da han utstedte en fatwa som tillater muslimske kvinner å gifte seg med ikke-muslimske menn. Dette hadde tidligere vært strengt forbudt, og skapte spetakkel i den muslimske verden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]