SS «Lancing»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SS «Lancing»
Generell info
Skipstypefullrigger
Bygget ved 
FlaggstatNorge
Tekniske data[a]

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

SS «Lancing» var en firmastet fullrigger som opprinnelig var bygd som dampskip. Fartøyet ble sjøsatt 4. november 1865 ved Napier & Sons i Glasgow. Det ble bygget for rederiet Compagnie Générale Transatlantique som drev passasjertafikk over Atlanterhavet, og fikk navnet «Péreire». «Péreire» var da et moderne dampskip med propell, og en tosylindret dampmaskin som utviklet 1250 akselhestekrefter. I tillegg til dampmaskinen hadde skuta seil. Hun var moderat barkrigget. Ved fullt damptrykk var farten 15,3 knop.

«Péreire» var utsatt for flere uhell. Hun ble senket under brann i Tunis i 1881, men berget igjen. Under storm i Atlanterhavet i 1886 ble skipet truffet av en kjempebølge og fikk store skader. Maskinen ble satt ut av drift, og skipet ble seilt til land. Like etter reparasjon, gikk skipet på grunn og havarerte. Vraket ble solgt til et rederi i London med norsk tilknytning. Dampmaskinen ble solgt, og skipet opprigget som firmastet fullrigger. Fullriggeren fikk navnet «Lancing».

Det 113 meter (409") lange og 13,6 meter brede skipet viste seg å ha svært gode seilingsegenskaper. De nesten 60 meter høye mastene hadde en samlet seilflate på 5080 m² fordelt på 34 seil. Hun hadde et mannskap på 26 - 30 mann. Under gode forhold gjorde hun større fart enn hun hadde gjort med dampmaskin. Skipet seilte fra England til Australia på 64 døgn. Dette er like hurtig som de mindre klipperskipene som var spesialbygd for hurtigseiling, og en av de tre raskeste seilingene som noensinne er gjennomført.[1] Den lengste distansen skipet seilte på et døgn var 366 nautiske mil, som gir en gjennomsnittsfart på over 15 knop.

I 1901 ble skipet innkjøpt til Norge av «A.S.Lancing» ved rederiet J.Johansen & Co på Lysaker. Skipet var da Norges største.

Siste norske eier var fra 1920 A/S Lancing v/Melsom & Melsom, Nanset pr. Larvik. Skipet gjorde da turen fra Canada til Skottland flere ganger på 15 - 18 døgn. På sin siste tur under norsk flagg, fra Cap-Chat i Canada til Ardrossan i Skottland i 1924, hadde hun orkan det meste av reisen. Turen tok da 34 døgn. Skipet ble deretter solgt for oppbrekning til Italia for 6 250 pund sterling, og det norske flagget ble halt 6. desember 1924. Et italiensk mannskap seilte Lancing til Genova, hvor man begynte opphugging. Dette ble fullført i Savona i 1925.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Firemastet fullrigger». Christiania Seilskuteklubb. Arkivert fra originalen 6. januar 2014. Besøkt 2. april 2015. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jon Winge:Norske skip. Oslo 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]