Søstrene Hagelin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Søstrene Hagelin

Søstrene Hagelin er et bergensk fiskematfirma som har butikker i Strandgaten 3 og Kong Oscars gate 2A i Bergen sentrum. Slagordet deres er «Gyldne øyeblikk med sunne smaksopplevelser»

Den første Søstrene Hagelin-butikken ble åpnet av søstrene Gudrun Hagelin og Elna Hagelin i 1929.

Søstrenes bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hagelinfamilien er av svensk opprinnelse. I middelalderen var Bergen en av Nord-Europas storbyer og tiltrakk seg mange dyktige håndverkere.

I Bergen drev Hagelinfamilien gjennom generasjoner en anerkjent gullsmedforretning på Strandkaien. Ifølge muntlige overføringer fikk søstrene Hagelins far, Hans Andreas Hagelin, nikkelallergi og måtte slutte med sitt håndverk. Han solgte bedriften til Magnus Aase som drev videre som gullsmed i lokalene på Strandkaien. Hagelinfamilien flyttet til Sogndal der de drev Nedre Stedje Gård i det som i dag er en del av Sogndal sentrum.[1]

Søstrene Elna og Gudrun Hagelin ble født i 1905 og 1908. De to søstrene klarte ikke å slå seg til ro i Sogndal. Da de ble gamle nok dro de til Stabekk, der de utdannet seg på Statens lærerinneskole i husstell. I 1929 flyttet de to søstrene Elna og Gudrun Hagelin til Bergen.[2]

Fiskematbutikken[rediger | rediger kilde]

Etter å ha flyttet til Bergen ville søstrene starte en fiskematbutikk basert på gamle, bergenske tradisjoner. De åpnet butikk i Kong Oscars gate, og fikk raskt en stabil kundekrets. Butikken ble kjent langt utover Bergens grenser.

I 1957 flyttet butikken til Olav Kyrres gate.

Blant de faste kundene var kong Olav, som når han var i Bergen fikk levert fiskekaker fra Søstrene Hagelin til kongeboligen Gamlehaugen.[trenger referanse] I 1959 flyttet restauranten til Olav Kyrres gate 33.

Elna Hagelin døde i 1971, og Gudrun Hagelin drev forretningen videre alene til hun var 74 år og måtte gi seg på grunn av sykdom. Søstrenes niese Kari Hagelin tok over driften, og eide kjeden i 11 år før hun i 2009 solgte den ut av familien. De nye eierne var Rune Mjøs, Torodd Iversen og Anton Engen. Virksomheten drives fortsatt (per 2018) i lokalene på Strandgaten, og til fiskekakene brukes fortsatt samme oppskrift som i 1929.[3]

Familie[rediger | rediger kilde]

Høyre-politiker og fabrikkeier Robert Hagelin var fetter av søstrene Hagelins far.[trenger referanse] Robert Hagelins bror var NS-statsråden Albert Viljam Hagelin (1881–1946), som ble dømt til døden for landssvik etter andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Søstrene Hagelin». Bergen byleksikon (www.bergenbyarkiv.no). Besøkt 15. september 2021. 
  2. ^ Hagelien, Per (2015). Eventyret om familien Hagelien. ISBN 978-82-303-3153-8. 
  3. ^ Fjorten kvinner fra Bergen som har satt unike avtrykk i historien : (og på Grand Hotel Terminus). [Bergen]. 2018. ISBN 978-82-690750-3-8. OCLC 1143380570. 

Kilder[rediger | rediger kilde]