Sørskogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sørskogen
Sørskogen 1.jpg
Land NorgeRediger på Wikidata
KommuneOslo kommune
Kart
Map
Sørskogen
60°00′55″N 10°51′42″Ø

Sørskogen er en privat markastue og serveringssted i Lillomarka i Oslo. Stua ligger mellom Lilloseter mot sør og Sinober mot nord, og med Kjulstjern like ved. Stua har kun helgeåpent for enkel servering. Navnet Sørskogen brukes også på området rundt rydningen ved stua, inkludert skolholtet ned mot Lillomarkskapellet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra peisestua på Sørskogen

Stua står på en av de eldste gårdene i Lillomarka. Rundt stua står fortsatt gårdshus. Sørskogen ble ryddet på 1600-tallet, da som finneplass for Skogfinner. Som flere andre områder i Oslomarka, har også Sørskogen vært husmannsplass under Skøien i Nittedal. Under den andre verdenskrig ble Sørskogen brukt som Milorgbase for motstandskjempere med våpendepot og lager for forsyninger. Bygningene ble også brukt til å huse hjemmefrontssoldater og flyktninger. Basen ble aldri funnet av tyskerne.

Nå drives stedet av Atle Sørskogen, han organiserer serveringen skjer fra peisestua. Han er sønn av Aslaug og Alf, det siste paret som drev med husdyr på gården helt frem til midten av 1960-tallet. Han har ryddet den gamle kjerreveien fra Nittedal til Sørskogen, slik at den er nå er en fremkommelig sti som når gården fra nord.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]