Sinober (Lillomarka)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°01′30,7″N 010°50′24,6″Ø

20. februar 2007

Sinober, er en turisthytte og serveringssted nord i Lillomarka i Oslo. Sinober er mye besøkt av mosjonister og familier på tur både om sommeren og vinteren. Stua fungerer også som friluftsbarnehage. Stua ligger ni og en halv kilometer fra Ammerud og to kilometer fra Movatn.

Navnets opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Sinober het opprinnelig Fautvangen på grunn av at den var en seter eid av fautgården Skøien i Nittedal frem til 1821. Sinober ble senere husmannsplass. Det er omstridt hva navnet Sinober kommer av, en forklaring er at den kommer av den røde fargen sinober. Mer sannsynlig er det at navnet kommer av at en mann ved navn Zinoberrud kom fra Nannestad til Sinober som husmann på 1800-tallet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sinober turisthytte, Lillomarka, 1936

I 1951 ville Sigurd Sinober selge det populære serveringsstedet som hadde servert gjester i mange år. Mange store bedrifter var interessert i å kjøpe tomta, noe som ville føre til at området ville bli stengt for turister. Nittedal kommune kjøpte tomta og huset for å hindre dette, de brukte sin forkjøpsrett og betalte 41 000 kroner. Det viste seg imidlertid at Nittedal kommune fikk vanskeligheter med å drive stedet.

Oslo kommune kjøpte Sinober av Nittedal i 1955. Driften ble overlatt til Skiforeningen. Skiforeningen greide ikke å drive Sinober og Oslo kommune overtok driften igjen i 1972. Det ble samme år investert rundt en halv million kroner i å pusse opp stua. Stua drives av Skogvesenet for Oslo kommune.

I 1998 overtok Ellen Sønsteby som bestyrer. I 2000 startet hun som tillegg opp naturbarnehage på Sinober, som senere har fått en avdeling for småbarn ned mot bygda på Sagtomta.

Litteratur[rediger | rediger kilde]