Sørland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sørland
Sørland i Værøy kommune.jpg
Sørlandsvågen splitter Sørland i to.
LandNorge Norge
FylkeNordland
KommuneVærøy
Postnummer8063 Værøy
Areal0,99 km²
Befolkning587[a] (2021)
Bef.tetthet592,9 innb./km²
Høyde o.h.5 meter

Sørland
67°39′52″N 12°41′36″Ø

Sørland er et tettsted og administrasjonssenteret i Værøy kommune i Nordland og ligger på Værøya, den største av øyene. Tettstedet har 587[1] innbyggere per 1. januar 2021, og ligger sørøst på Værøya. Sørlandsvågen splitter tettstedet og danner et naturlig havneområde mot Vestfjorden. Det meste av industrien her ligger i direkte tilknytning til vågen.

Sørland er et fiskevær som i hovedsak livnærer seg av fiskeindustri og litt verkstedindustri. Sørland er blant annet kjent for å ha Nordlands største fiskemottak av sild og makrell, samt blåkveite og lodde.

Sørland fergekai ligger på Tyvnesodden, der den gassdrevne bilferga «Værøy», som betjener sambandet Bodø–Røst–Værøy–Moskenes, anløper daglig. På Tabbisodden finnes også Værøy helikopterhavn, som eies av Avinor og har flere daglige flygninger mellom Verøy og Bodø. I Sørland finnes dessuten kommunale tjenester som skole (1.–10. trinn), barnehage, kirke, rådhus med bibliotek og kontorer for politiet, eldresenter, lege, fysioterapeut, helsesøster, treningssenter, og en kunstgressbane.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 


Nordland våpen.svgDenne Nordlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.