Sørland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørland
Sørlandsvågen splitter Sørland i to.
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneVærøy
Postnummer8063 Værøy
Areal1,07 km²
Befolkning599[a] (2023)
Bef.tetthet559,8 innb./km²
Høyde o.h.5 meter
Kart
Sørland
67°39′52″N 12°41′36″Ø

Sørland er et tettsted og administrasjonssenteret i Værøy kommune i Nordland og ligger på Værøy, den største av øyene. Tettstedet har 599[1] innbyggere per 1. januar 2023, og ligger sørøst på Værøy. Sørlandsvågen splitter tettstedet og danner et naturlig havneområde mot Vestfjorden. Det meste av industrien her ligger i direkte tilknytning til vågen.

Sørland er et fiskevær som i hovedsak livnærer seg av fiskeindustri og litt verkstedindustri. Sørland er blant annet kjent for å ha Nordlands største fiskemottak av sild og makrell, samt blåkveite og lodde.

Værøy fergekai ligger på Tyvneset, der den gassdrevne bilferga «Værøy», som betjener sambandet Bodø–Røst–Værøy–Moskenes, anløper daglig. På Tabbisodden finnes også Værøy helikopterhavn, som eies av Avinor og har flere daglige flygninger mellom Værøy og Bodø. På Sørland finnes dessuten kommunale tjenester som skole (1.–10. trinn), barnehage, kirke, rådhus med bibliotek og kontorer for politiet, eldresenter, lege, fysioterapeut, helsesøster, treningssenter, og en kunstgressbane.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023.