Sølvkåpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sølvkåpe
Sølvkåpe (Issoria lathonia)
Sølvkåpe (Issoria lathonia)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Issoria lathonia
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: sølvkåpe, spansk dronning
Hører til: perlemorvinger, flikvinger, sommerfugler
Habitat: terrestrisk, larvene på fioler
Utbredelse: Europa.
I Norge mest på Sør- og Østlandet.

Sølvkåpe (Issoria lathonia) er en sommerfugl som tilhører gruppen perlemorvinger (Argynnini) i den store familien flikvinger (Nymphalidae). Den forekommer i Norge, men er en ganske varmekjær art som bare finnes i de varmeste og tørreste delene av landet. Den kan kjennes fra alle andre norske perlemorvinger på at bakvingenes underside har tallrike, store, dråpeformede sølvfargede flekker, dessuten på at forvingene er svakt sigdformede og at oversidens svarte flekker er store og runde.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor sommerfugl (vingespenn 34 – 52 mm, hunnen markert større enn hannen), oversiden har en noe blekere grunnfarge enn de andre store, norske artene av perlemorvinger. Antennene er tydelig over halvparten så lange som forvingene. De svarte flekkene på vingenes overside og undersiden av forvingene er forholdsvis store og runde, og flyter ikke sammen til streker noe sted. Forvingens spiss er litt uttrukket, og ytterkanten svakt flikete. Mønsteret på undersiden av bakvingen er karakteristisk: innerst omtrent seks store, dråpeformede, sølvhvite flekker, utenfor disse et bølgete, hvitt tverrbånd, så en rekke av små, bredt brunkantede sølvflekker og ytterst en rekke av seks – sju store sølvflekker. Bakvingens bakhjørne er markert. Larven er svart med to hvite ryggstriper, kledt med lange, forgrenede torner.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Sølvkåpen trenger forholdsvis varme somre og forsvinner lett fra et område i kalde perioder, men siden den vandrer en del kan den rekolonisere disse om det senere skulle komme noen varme somre. I Norge er den funnet nord til Snåsa i Nord-Trøndelag, men det er få steder den har permanente bestander. De mest levekraftige bestandene i Norge ser ut til å være på tørre, solrike steder i Gudbrandsdalen og Ottadalen, den forekommer også relativt stabilt noen steder ved Oslofjorden, der den ofte flyr ved strender og sanddyner. Sølvkåpens larver lever på stemorsblomst (Viola tricolor). Den har vanligvis to generasjoner per år, en som flyr i mai-juni og en andre generasjon i august-september, dette kan være noe av årsaken til at den er så følsom for kalde og regnfulle somre. Muligens har noen av de nordligste bestandene bare en årlig generasjon. På den norske rødlisten er sølvkåpen listet som hensynskrevende (DC), fordi tørrengene den er avhengig av er utsatte.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]