Hopp til innhold

Særlovselskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et særlovselskap er et selskap opprettet i henhold til særskilt lov.

I Norge er særlovselskap, eller Annet foretak ifølge særskilt lov (SÆR), en selskapsform. Et særlovselskap skiller seg fra andre statlige aksjeselskap og statsforetak ved at hvert enkelt av selskapene er opprettet og drives med hjemmel i en egen lov,[1] eller en lov som gjelder flere selskaper av lignende karakter. Dette omfatter blant annet helseforetak (HF), regionalt helseforetak (RHF), studentsamskipnader og enkelte folkehøgskoler.

Særlovselskapene er i hovedsak opprettet der hovedvirksomheten er et monopol eller brukes som et politisk instrument. Oppgavene varierer fra pengespillforvaltning, næringsvirksomhet, bankvirksomhet til disponering av budsjettpolitiske virkemidler.

Postbanken BA er et eksempel på et tidligere statlig særlovselskap som ikke var i en monopolsituasjon, men som bedrev tjenesteyting i et svært konkurranseutsatt marked. Postbanken har blitt innlemmet i DNB.

Noen norske særlovselskaper

[rediger | rediger kilde]

AS-betegnelsen

[rediger | rediger kilde]

AS-betegnelsen i navnene til enkelte av særlovselskapene er historisk betinget. Vinmonopolet var ved etableringen i 1922 i privat eie[3]. Fram til 1993 var Norsk Tipping AS eid i fellesskap av staten, Norges Idrettsforbund og Norges Fotballforbund.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «NOU 1999: 15 Hvor nært skal det være? — Tilknytningsformer for offentlige sykehus». 030005-020024 (på norsk). Sosial- og helsedepartementet. 12. mars 1999. Besøkt 9. desember 2020. 
  2. ^ Finansdepartementet (13. april 2007). «Folketrygdfondet etableres som særlovselskap». Regjeringen.no (på norsk). Besøkt 9. desember 2020. 
  3. ^ «Vinmonopolet si historie». Vinmonopolet. Arkivert fra originalen 6. mars 2021. Besøkt 9. desember 2020.