Rygg (Gloppen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rygg er et tettsted, eller bygdesenter, i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Stedet ligger på sørsida av Gloppenfjorden, og danner sentert for Rygg krets, med beliggenhet for Rygg skole, bygdehuset Runnevang og kaianlegget på Ryggøyra.

Rygg krets blir lokalt omtalt som Sørstranda, et samlenavn for området fra Arnestad ved Fitje i Bukta innerst i Gloppefjorden til Hestenesøyra mot vest ved fjordåpningen. Området har et tydelig skille mellom bebyggelsen ved fjorden og bebyggelsen på platået over.

Til området tilhører to kirker. Severdigheten Gimmestad gamle kirke, ligger på platåkanten mot øst for Rygg, mens den nyere Gimmestad kirke ligger ved fjorden.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Lengs hele sørstranda går riksvei 615 og gjør området trafikkert av transport mellom Sandane og Florø. Den øvre linja på sørstranda har fylkesvei 697 som strekker seg fra Fitje til Sande. Området har to byggefelt, et på Arnestad og et på Sande.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Området er dominert av jordbruk, der melkeproduksjon er viktigste næring. Pelsdyroppdrett og sauehold er også sentrale næringer. Navn på gårder i området er blant annet Sande, Rauset, Ravnestad, Rygg, Gimmestad, Grov og Arnestad. I motsetning til nordsida av fjorden som er solvendt og god egnet for fruktdyrking, finnest det lite fruktdyrkere på Sørstranda, mens bærproduksjon, som jordbær og bringebær, er vanligere.

  • «Antikk og rariteter» er en lokal bedrift for antikviteter, drevet av Åse Moen. Bedriften er en gårdsbedrift, og nytter egen låve til lokale, derav slagordet «Låven med det rare i».
  • «Ivahola» er et avfallsdeponi for hele Nordfjord, og ligger i området vest mot Hestenesøyra.

Historiske klipp[rediger | rediger kilde]

Organisasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Brodd IL er det lokale idrettslaget. Idrettslaget nytter bygdehuset Runnvang til innendørs aktiviteter. På platået over har de laget egen idrettsbane, Loggane stadion, med grusbane til fotball og friidrett.
  • «Sudstrands ungdomslag» er det lokale ungdomslaget som ble stiftet tilbake i 1892. Laget hold først til i ei stue på gården Rauset, de flyttet senere inn i lokaler i skolen, deretter i det lokale bedehuset, før de fikk bygget eget bygdehus, Runnevang, i 1927.
  • 4H er representert gjennom «Kløveren 4H», en aktiv 4H-klubb.
  • «Sørstranda Utviklingslag» er det lokale vellet, de står bak arrangementer i bygdehuset Runnevang, og har etablert nettsiden www.Sjedu.no.

«Sjedu»[rediger | rediger kilde]

«Sjedu» er et lokalt uttrykk som nyttes dialektisk for «ser du», og legges gjerne på i slutten av en setning. Uttrykket er så lokalt nyttet at folket fra Sørstranda kan omtales å være en «Sjedu». Utviklingslaget har valgt å spille på uttrykket og har gitt lagets nettside navnet, sjedu.no.

Blant noen personer er uttrykket blitt hengende som kallenavn, og en vandrehistorie forteller om en bonde som ble kallet Sjedu, ikke likte at navnet gikk videre til sønnen. Han skal ha forklart dette på følgende måte: «At de kalla meg for Sjeduen, det er greit, sjedu, men at de kalla sonen min for Veslesjeduen, det likar eg ikkje, sjedu.»

Kilder og eksterne lenker[rediger | rediger kilde]