Runaway Train

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Runaway Train
orig. Runaway Train
Generell informasjon
SjangerAction-drama
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 6. desember 1985
Norge 10. juli 1986
Lengde111 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 år Norge (1986) (Norge)
Bak kamera
RegissørAndrej Kontsjalovskij
ManusforfatterEdward Bunker
Ryuzo Kikushima
KomponistTrevor Jones
SjeffotografAlan Hume
Foran kamera
MedvirkendeJon Voight
Eric Roberts
Rebecca De Mornay
FilmselskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

Runaway Train er en amerikansk action- og dramafilm fra 1985, regissert av Andrej Kontsjalovskij. Filmen er løst basert på et manus av den japanske filmskaperen Akira Kurosawa. Filmen har Jon Voight og Eric Roberts i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

To fanger rømmer fra et brutalt fengsel midt i Alaskas isøde. Den ene er tøff og hard (Voight) mens den andre nærmest er en forskremt guttunge (Roberts). De greier å ta seg frem til en jernbanestasjon og snike seg seg ombord på et godstog. Men når toget starter dør lokomotivføreren av et hjerteslag, og de er plutselig passasjerer på er herreløst tog som raser fram med en voldsom fart. På toget møter de også en kvinnelig togarbeider (De Morney), og hun forteller at de er de eneste tre som befinner seg på det løpske toget som ingen er i stand til å stanse og som har et ødelagt bremsesystem. I tillegg til dette tar fengselsdirektøren opp en nådeløs jakt på rømlingene via helikopter og det hele utvikler seg til en høydramatisk jakt i 200 km/t.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen vant en Golden Globe for beste skuespiller (Jon Voight) i 1986. Den ble samme år nominert til 3 Oscar-priser, blant annet beste mannlige skuespiller (Voight), beste birolle (Roberts) og beste klipping. Den ble også nominert til Gullpalmen ved Filmfestivalen i Cannes.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]