Rudolf av Østerrike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rudolf av Østerrike

Rudolf av Østerrike (født 21. august 1858, død 30. januar 1889) var erkehertug og kronprins av Østerrike. Han var sønn av keiser Frans Josef I av Østerrike og Elisabeth av Bayern.

Han ble av sin far opplært til å bli soldat under til dels hard trening, men dette opponerte han til slutt mot. Han ble siden kjent som en som drakk og holdt seg med mange elskerinner.

Han ble 10. mai 1881 gift med Stephanie av Belgia, datteren til Leopold II av Belgia og Marie Henriette av Østerrike. De fikk datteren Elisabeth Marie i 1883. Men paret kom dårlig overens. Rudolf smittet sin kone med gonoré, hvilket førte til at hun ble steril. Han fortsatte å ha flere elskerinner. Hun innledet et forhold til en polsk greve.

En av Rudolfs elskerinner var baronessen Maria von Vetsera. I 1889 døde Rudolf og elskerinnen sammen i det såkalte Mayerlingdramaet.

Den neste tronarvingen ble da keiserens nevø, Franz Ferdinand av Østerrike-Este. Han ble myrdet i 1914 i forbindelse med den hendelsen som kalles skuddene i Sarajevo.