Gonoré

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gonoré
Gonoré
Hvite blodlegemer, noen med små diplokokker.
ICD-10-kodeA54
ICD-9-kode098
ICPC-2X71 kv. Y71 m.

Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom som skyldes infeksjon med den Gram-negative bakterien Neisseria gonorrhea. I uhøytidelig sammenheng kalles sykdommen dryppert.

Epidemiologi[rediger | rediger kilde]

Årlig forekommer ca. 200 tilfeller i Norge, disse er i all hovedsak importerte. Siden 1985 da aids ble kjent som en risiko ved ubeskyttet sex, ble det en betydelig reduksjon i antallet gonorétilfeller i Norge.

Smitte[rediger | rediger kilde]

Gonoré smitter ved alle typer ubeskyttet seksuelt samkvem.

Gravide med gonoré kan smitte barnet ved fødselen. Barn som smittes på denne måten kan få en kraftig konjunktivitt, betennelse i øyesekken. Dette kan føre til blindhet hvis barnet ikke får behandling.

Tidligere var medfødt gonoré den vanligste årsaken til blindhet i den vestlige verden. Det har vært rutinebehandling å dryppe øynene til alle nyfødte med en oppløsning sølvnitrat for å være sikker på at disse bakteriene er vekk.

Hos menn sees bakterieinfeksjonen mest i urinrøret, i prostata og i sædlederne spesielt nær testikkelen.

Hos kvinner er bakteriene ofte i livmorhalsen, cervix, i endocervix, som er det innerste cellelaget i livmorhulen, og i egglederene.

Infeksjonen forårsaker sterilitet hos 10-15% hos begge kjønn.

Symptomer[rediger | rediger kilde]

I 90% av tilfellene vil symptomene komme mellom 2 og 7 dager etter smitte. Den smittede merker smerte ved vannlating og utflod. Ved prøvetakning hos menn føres en vattpinne inn i ytterste del av urinrøret. For dem som har gonoré er dette smertefullt.

Diagnostikk[rediger | rediger kilde]

Diagnosen stilles ved mikroskopering av utstryk farget med "Løfflers fargevæske", og dyrkning av direkte prøve tatt i urinrøret eller i livmorhalsen. Gonokokkene er intracellulære "diplokokker", det vil si at bakteriene sees parvis som to og to bakterier inne i celler.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Se "Nasjonale faglige retningslinjer for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten" for nøyaktig utredning, laboratorieundersøkelser og behandling med antibiotika. I verden finnes mange forskjellige stammer med gonoré-bakterier. I noen land er det stammer som er resistent mot mange typer antibiotika.

Annet[rediger | rediger kilde]

Mot bakterier som har fått navnet «H041», finnes ikke «effektive behandlingsopplegg» pr. juli 2011, ifølge M.Unemo ved det forskningssenteret, Swedish Reference Laboratory for Pathogenic Neisseria.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]