Rudolf Kirchschläger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rudolf Kirchschläger
Rudolf Kirchschläger.jpg
Født 20. mars 1915
Niederkappel
Død 30. mars 2000 (85 år)
Wien
Gravlagt Wiener Zentralfriedhof
Ektefelle Herma Kirchschläger
Barn Walter Kirchschläger
Utdannet ved Universitetet i Wien
Yrke Dommer, diplomat, jurist, universitetslærer, politiker
Parti Sozialdemokratische Partei Österreichs
Nasjonalitet Østerrike
Religion Den romersk-katolske kirke
Utmerkelser Isabella den katolskes orden, Tomáš-Garrigue-Masaryk-ordenen

Rudolf Kirchschläger (født 20. mars 1915 i Niederkappel, Kirschläger Oberösterreich, død 30. mars 2000 i Wien) var en østerriksk diplomat, politiker, dommer og politiker. Han var Østerrikes president mellom 1974 og 1986.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kirschenschläger ble foreldreløs i en alder av 11 år. Han gikk ut fra Bundesaufbaugymnasium i Horn i 1935, og begynte å studere juss ved universitetet i Wien, men etter Adolf Hitlers Anschluss av Østerrike i 1938 måtte han gi opp sine jusstudier. Uten å være med i det nazistiske partiet NSDAP, som han nektet å bli, måtte hans stipend ved universitetet i Wien oppheves og Kirchschläger klarte ikke lenger å finansiere sine studier.[trenger referanse] Kirchschläger arbeidet derfor en stund som bankfunksjonær.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Han ble innkalt til tjeneste i infanteriet i det tyske Wehrmacht om sommeren 1939. I slutten av 1940 brukte han en to måneders frontpermisjon til å forberede seg til den juridiske statseksamen, og ble uteksaminert med tittelen doctor iuris.

Kirchschläger tjenestegjorde som vernepliktig soldat fra begynnelsen av andre verdenskrig. Han deltok i invasjonen av Polen i 1939, senere tjenestegjorde han på vestfronten og etter 1941 tjenestegjorde han på østfronten. På østfronten ble han såret i 1942. Han oppnådde graden kaptein og var lærer i taktikk ved Krigsskolen i Wiener Neustadt. I begynnelsen av april 1945 ledet han et kompani med kadetter i kampene mot de sovjetiske troppene som begynte å komme faretruende nær grensene til det tyske riket. Under en av disse kampene ble han alvorlig skadet i det ene beinet. Denne skaden ble han aldri helt frisk fra.

Etter krigen jobbet Kirchschläger som distriktsdommer frem til 1954 i Langenlois og senere jobbet han som dommer i Wien.

Diplomat[rediger | rediger kilde]

I 1954 ble han ansatt i Utenriksdepartementet i Østerrike. Fra 1967 til 1970 var han Østerrikes ambassadør i Praha. Til tross for en ettertrykkelig ordre fra utenriksdepartementet om ikke å gjøre det, så utstedte han likevel flere ganger utreisetillatelse til mange tsjekkoslovakiske borgere som forsøkte å flykte fra kommunistene under den sovjetiske invasjonen av Tsjekkoslovakia.[trenger referanse]

President[rediger | rediger kilde]

Mellom 1970 og 1974 var han utenriksminister i Østerrike. Han ble valgt til president i 1974. I et foredrag ved Innsbruck-universitet i februar 1971 skisserte han sin forståelse av en «etisk utenrikspolitikk».[trenger referanse]

I 1980 ble han gjenvalgt til en ny periode som president med en cirka 80 % av stemmene.[1] Dette var den høyeste andel av stemmene som noen presidentkandidat noensinne har klart å oppnå i noe presidentvalg i Østerrikes historie.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Saxon, Wolfgang (31. mars 2000). «Rudolf Kirchschlager, 85, Judge Who Became Austria's President». The New York Times. ISSN 0362-4331. Besøkt 31. januar 2017.