Roskilde Fjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roskilde Fjord
LandDanmarks flagg Danmark
RegionSjælland, Hovedstaden
KommuneRoskilde, Lejre, Frederikssund, Halsnæs
Oppkalt etterRoskilde
Areal124 km²
Kart
Roskilde Fjord
55°42′39″N 12°03′13″Ø

Roskilde Fjord er en fjord nord for Roskilde i Danmark. Fjorden er en lang fjordgren av Isefjorden. Geografisk preges fjorden dels av en lav vannstand, samt et stort antall små øyer og med et rikt fiske- og fugleliv.

Roskilde Fjord er den nest lengste danske fjord på 41,4 km målt fra bunnen av Lejre Vig til linjen mellom Sølager og Kulhuse. Da store deler har grunner, er seilruten imidlertid en del lengre. Roskilde Fjord er generelt forholdsvis lavvannet fjord med en dybde på ca. 5 m de fleste steder, men har også enkelte dype hull som for eksempel Hestehullet nordvest for Herslev havn, hvor det er ca. 29 m dypt.

Området kjennes blant annet for de mange funn fra vikingtiden, noe som i Roskilde har gitt anledning til oppførelsen av Vikingeskibsmuseet.

Roskilde Fjord er EF-fuglebeskyttelsesområde og EU-habitatområde. Utlegningen av jakt- og forstyrrelsesfrie områder er en konsekvens av fjordens status som EF-fuglebeskyttelsesområde[1]. Av samme grunn er det i hele fjorden, fra Lejre Vig i sør til fjordens utløp i Isefjorden i nord, forbudt med motorbåtsjakt.[2]

Byer[rediger | rediger kilde]

Byene Frederiksværk, Frederikssund, Jægerspris, Jyllinge og Roskilde ligger alle ved kysten av Roskilde Fjord.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Danmarks Miljøportal – Arealinformation». Arkivert fra originalen 24. mars 2013. Besøkt 17. oktober 2018. 
  2. ^ «Jagtbegrænsninger på fiskeriterritoriet – Naturstyrelsen». Arkivert fra originalen 28. mars 2014. Besøkt 17. oktober 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]