Venjetindan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Venjetindan sett fra Moldefjorden, med Store Venjetind som den høyeste helt til venstre, Romsdalshornet er den avrundete, doble og snøfrie toppen til høyre.

Venjetindan[1] (eller Vengetindene) er et fjellmassiv i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Det er det høyeste fjellmassivet i området, og ligger omkranset av andre kjente fjell, som Romsdalshorn, Kvanndalstind og Trolltindan.

Venjetindan strekker seg i nord-sørlig retning, med den høyeste toppen, Store Venjetinden (1852 moh.), lengst nord.[2] Lille Venjetinden (1820 moh.) ligger rett sør for Store Venjetinden. Disse to markante toppene er atskilt av et bratt skar (Vestgjelet), og begge toppene kan by på bratte sydvegger med flere alternative klatreruter opp. Videre fortsetter tinderekka med pinakler og mindre vegger langs ryggen mot Søndre Venjetinden, og videre ryggen over mot Kvanndalstind. Massivet domineres på vestsiden av store rygger og renner, samt den bratte vestveggen på Store Venjetinden. På østsiden domineres Vengetindmassivet av Mjølnerbreen.

Sammen med Kvanndalstindan kan Venjetindan by på det mest alpine terrenget i Romsdalen. Her finner man også noe av det fasteste fjellet i området, og fjellet er derfor et populært mål for fjellklatrere. Anmarsj til de fleste klatrerutene går fra Venjesdalen, via bomvei fra Isfjorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Venjetindan». Faktaark. Kartverket. Besøkt 13. mars 2017. 
  2. ^ Venjetindan på Norgeskart.no fra Statens kartverk